Nog deze maand worden 16- en 17-jarigen met onderliggende aandoeningen ingeënt. Deze leeftijdgenoot in New York ging hen al voor. ©  ISOPIX

Licht op groen voor vaccinatie van 16- en 17-jarigen

Hasselt -

De ministers van Volksgezondheid in ons land hebben het licht op groen gezet voor de vaccinatie van 16- en 17-jarigen. Jongeren met onderliggende aandoeningen worden zo snel mogelijk uitgenodigd voor een prik met het Pfizer-vaccin.

Ruben Steegen

Nadat het Europees Geneesmiddelenagentschap en onze Hoge Gezondheidsraad eerder al hun zegen hadden gegeven, was er zaterdagochtend weinig discussie meer op de interministeriële conferentie volksgezondheid over de vaccinatie van 16- en 17-jarigen. “Jongeren met onderliggende aandoeningen worden meteen in de vaccinatiecampagne opgenomen en zullen binnenkort al hun uitnodiging ontvangen”, zegt Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V). “Huisartsen en pediaters zullen hen aan deze lijst kunnen toevoegen.”

Het gaat onder meer om jongeren met mucoviscidose, diabetes type 1, nierproblemen en andere aandoeningen.

Op kamp

De vaccinatie van gezonde jongeren begint zodra alle volwassenen zijn ingeënt. De prikken van de 16- en 17-jarigen zijn vrijwillig en vallen volledig in de zomervakantie. Nochtans zijn dan heel wat jongeren op kamp of met vakantie. “Als de jongere op dat moment niet aanwezig is voor de vaccinatie, door een kamp of andere reden, kan de prik worden uitgesteld”, laten minister Beke en zijn Vlaamse collega van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) weten. “De uitnodiging tot vaccinatie is dertig dagen geldig. Binnen die periode kan een nieuwe datum ingepland worden. Maar er wordt uiteraard gevraagd om zoveel mogelijk de geplande afspraak te laten doorgaan.”

Reservelijst

Door de beslissingen zullen vermoedelijk ook 16- en 17-jarigen zich kunnen aanmelden voor de reservelijsten van QVAX. “QVAX is een waardevol systeem waardoor er ’s avonds geen enkele dosis verloren gaat in de vaccinatiecentra, dus we gaan zeker bekijken of en hoe we binnenkort ook jongeren toegang kunnen geven tot de reservelijst”, zegt prof. dr. Dirk Ramaekers, hoofd van de Taskforce Vaccinatie. Nu in verschillende Limburgse vaccinatiecentra al dertigers worden uitgenodigd, dreigen de reservelijsten immers snel leeg te lopen. De 16- en 17-jarigen mogen wel enkel met het Pfizer-vaccin worden ingeënt.

Op het overleg van de gezondheidsministers is ook beslist om op korte termijn te onderzoeken of het Johnson&Johnson- en AstraZeneca-vaccin op vrijwillige basis aan mensen jonger dan 41 jaar kunnen worden toegediend. Het is de Taskforce Vaccinatie die nu moet bekijken of dat haalbaar is. Diezelfde Taskforce gaat ook onderzoeken of de wachttijd van twaalf weken voor de tweede prik met AstraZeneca kan worden ingekort. Vandaag is die termijn al teruggebracht tot acht weken, maar mensen die voor half mei werden ingeënt moeten nog altijd twaalf weken wachten. Daardoor dreigen ouderen en mensen met onderliggende aandoeningen pas als allerlaatste volledig te zijn gevaccineerd.

LEES OOK. Hoe zit het met quarantaine en reizen en wat met je tuinfeest? Alle vragen na het Overlegcomité beantwoord

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer