Philippe Goossens, plant manager van het Grond Recyclage Centrum in Kallo. Zijn bedrijf haalt nu al de chemische stof PFOS uit de vervuilde Opel-gronden. © Wim Daneels

Dit bedrijf kan zware vervuiling uit Zwijndrechtse grond halen: “Dat doen we al op de Opel-site”

Zwijndrecht -

Het is technisch mogelijk om de schadelijke stof PFOS, die in Zwijndrecht onder meer in de grond is ontdekt op de plaats waar de nieuwe Scheldetunnel komt, te verwijderen. Dat zegt de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM). Het Grond Recyclage Centrum Kallo verwijdert in de Antwerpse haven PFOS zelfs al uit de gronden van de Opel-site.

Christof Willocx

De PFOS-waarden rond de fabriek 3M in Zwijndrecht overschrijden 7 tot 27 keer de normale waarden. Dat blijkt uit bodem- en grondwaterstalen die de gemeente heeft laten nemen. PFOS is een niet-afbreekbare chemische stof die onder meer in antiaanbaklagen van pannen zit en in schuim van brandblussers omdat de stof vet en water afstoot. Maar wetenschappers zeggen dat te hoge concentraties PFOS ook kunnen leiden tot kankers, een verstoring van de hormonenbalans en een verzwakking van het immuunsysteem.

Bodemonderzoek moet duidelijkheid brengen

Lantis, de bouwheer van de Oosterweelverbinding, zegt dat het de vervuilde grond zal afdekken met een speciale folie. Maar kan die PFOS ook uit de grond worden verwijderd? “Technisch gezien is het zeker mogelijk”, zegt Jan Verheyen, woordvoerder van OVAM. “Het gebeurt momenteel al met grond op de Opel-site in Antwerpen, die met dezelfde stof is vervuild.”

“Of we dat ook in Zwijndrecht kunnen doen, hangt onder meer af van de concentratie van de stof in de grond in Zwijndrecht en of er veel klei en leem in de bodem zit of niet. 3M voert in onze opdracht een bodemonderzoek uit, dat in het tweede kwartaal van 2022 moet worden ingediend. Daarna maken we een bodemsaneringsproject op en bekijken we of de stof ook hier kan worden weggehaald.”

Dochter van DEME heeft ervaring

Het bedrijf dat PFOS weghaalt uit de grond van de Opel-site, is het Grond Recyclage Centrum (GRC) Kallo. Dat is een dochterbedrijf van de Zwijndrechtse baggeraar en groene energiespecialist DEME en van het Nederlandse bouwbedrijf Mourik.

“De gronden van de voormalige Opel-site worden binnengebracht in onze fabriek in Kallo”, zegt Philippe Goossens, plant manager van GRC Kallo. “Wij wassen de grond met een speciale installatie. Daarna gaat de grond door een zeef, zodat het puin wordt verwijderd. Vervolgens gaat de grond naar een hydrocycloon, een machine die het zand en het slib van elkaar scheidt. Het schoongemaakte zand gaat terug naar de Opel-site. We kunnen er 95 tot 98% van het PFOS uit verwijderen. Het slib gaat naar een stortplaats.”

LEES OOK: In Zwijndrecht zijn ze nog niet ongerust over PFOS-vervuiling: “Mijn eieren zijn beter dan die van de supermarkt”

Philippe wil die reiniging met zijn bedrijf ook graag in Zwijndrecht doen. “Het is hetzelfde soort PFOS”, zegt hij. Ten vroegste volgend jaar wordt dus duidelijk of OVAM het licht daarvoor op groen kan zetten.