Direct naar artikelinhoud
NieuwsVerenigde Staten

Trump hint naar terugkeer in 2024 en uit felle kritiek op infectiespecialist Fauci: ‘Hij heeft zich in alles vergist’

Donald Trump (links) en Anthony Fauci (rechts) in april 2020.Beeld AFP

Voormalig Amerikaans president Donald Trump heeft zaterdag voor het eerst in maanden een lange toespraak gehouden. Hij haalde daarin uit naar de Democraten en virusexpert Anthony Fauci, eiste 10 biljoen dollar van China en gaf aan dat zijn rol niet is uitgespeeld.

De ex-president is verbannen van de grootste sociale media, maar zaterdag kwam hij wel nog eens in de aandacht. Hij hield een toespraak van anderhalf uur in Greenville op de conventie van de Republikeinse Partij van de staat North Carolina. Hij sprak er zijn steun uit voor de kandidatuur van partijgenoot Ted Budd voor de Senaatsverkiezingen volgend jaar. Trumps schoondochter Lara Trump had net aangekondigd dat ze zich geen kandidaat zou stellen voor de zetel.

Trump gebruikt zijn invloed bij de Republikeinen om zijn medestanders in de partij vooruit te helpen en critici, zoals de partijgenoten die voor zijn afzetting stemden, te dwarsbomen. Hij sloot eerder al uit dat hij een eigen partij zou starten.

Lees ook: Komt coronavirus dan toch uit Chinees lab? Amerikaans president Joe Biden wil nu wél onderzoek

De 74-jarige ex-president hintte opnieuw op een deelname aan de presidentsverkiezingen in 2024. Het is een jaar waar hij “met ongeduld naar uitkijkt”, zei hij. “Onze beweging is niet voorbij”, klok het ook. “Ze is zelfs nog maar net begonnen.”

Trump blijft er bij dat er massale fraude werd gepleegd bij de presidentsverkiezing in november 2020. “De grootste misdaad van de eeuw”, noemde hij het. Hij ging in zijn speech ook nog in op het strafrechtelijk onderzoek in New York tegen hem en zijn Trump Organization. Hij zei dat het de nieuwste poging van de Democraten was om hem ten val te brengen na twee impeachment-pogingen toen hij president was. “Het is een vijf jaar durende heksenjacht, hoax na hoax. Ze zullen nooit stoppen,” zei Trump.

Fauci

Tijdens zijn speech sloot Trump zich aan bij een groep Republikeinse politici die kritiek hadden op Anthony Fauci, de meest vooraanstaande infectieziekte-expert van het land, omdat hij de Amerikanen vroeg mondkapjes te dragen om zich tegen het virus te beschermen en omdat hij soms sceptisch stond tegenover een theorie dat het virus ontsnapt was uit een laboratorium in het Chinese Wuhan.

Trump noemde Fauci “geen geweldige dokter maar een geweldige promotor” vanwege zijn veelvuldige televisieoptredens. “Maar hij heeft zich in bijna elke kwestie vergist en ook in Wuhan en het lab heeft hij zich vergist”, zei Trump.

Over de theorieën over de oorsprong van het virus woedt een fel debat. Het wordt nog steeds bestudeerd door Amerikaanse inlichtingendiensten.