China rukt op als investeerder in België

China wint snel aan belang als grote investeerder in België en lanceert in ons land meer projecten dan Duitsland. Dat blijkt uit de jaarlijkse barometer van consultancygroep EY.

  • België kon vorig jaar 227 buitenlandse investeringen aantrekken, of 15 procent minder dan een jaar eerder. De daling heeft uiteraard te maken met de coronacrisis. Het gaat om 185 nieuwe investeringen en 42 uitbreidingsinvesteringen. Of nog: ruim 80 procent van de investeringen in België zijn volledig nieuwe projecten, een bemoedigend signaal, vindt EY.
  • In vergelijking met andere Europese landen houdt ons land goed stand. België staat op de vijfde plaats van de Europese ‘bestemmingslanden’ voor buitenlandse investeringen en moet enkel de grotere landen Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Spanje voorlaten.
  • Uit welke landen komen de buitenlandse investeerders in ons land? In aantal projecten staat het Verenigd Koninkrijk op plaats 1 en in jobs is dat Frankrijk. Ook de Verenigde Staten en buurland Nederland staan traditioneel hoog in de lijsten.
  • Maar wat vooral opvalt, is de opkomst van China: de Aziatische reus doet even goed als de VS qua aantal investeringen in België en staat zelfs in de top drie als het gaat om jobcreatie.
  • Dat laatste heeft vooral te maken met de focus van China op de Belgische logistiek, en dan vooral de verbindingen met de cargoluchthaven van Luik. Liege Airport is een van de logistieke hubs van het Alibaba-imperium en is rechtstreeks verbonden met meer dan tien Chinese steden en is goed voor 20.000 ton luchtvracht van en naar China. De trafiek groeit met meer dan 5 procent per jaar.
  • Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) waarschuwt vorige maand nog voor het spionagegevaar dat gepaard kan gaan met de almaar grotere aanwezigheid van Chinese bedrijven in Luik.
  • Volgens EY sluiten Chinese bedrijven ook almaar meer partnerschappen af in de Gentse biotechvallei.

(tb)

Meer