Direct naar artikelinhoud
NieuwsZaak-Reuzegom

Beslissing of Reuzegommers vervolgd worden in zaak-Sanda Dia uitgesteld: dit moet u weten

Sanda Dia.Beeld Tim Dirven

18 Reuzegommers moesten vanmiddag om 14 uur voor de Hasseltse raadkamer verschijnen voor hun betrokkenheid bij de dood van Sanda Dia, maar de zitting is verplaatst naar 28 juni. De 20-jarige student kwam in 2018 om het leven bij een studentendoop. 

Sanda Dia (20) stierf in december 2018 na een brutale doop door studentenclub Reuzegom. Hij werd verplicht om liters alcohol te drinken, kreeg grote hoeveelheden visolie toegediend, er werd op hem geürineerd, en hij moest urenlang in een put met ijskoud water zitten. Toen Dia in het ziekenhuis werd binnengebracht, bedroeg zijn lichaamstemperatuur nog zo’n 27 graden. 

Normaal zou begin september vorig jaar in Hasselt een raadkamerzitting hebben plaatsgevonden over de eventuele doorverwijzing van 18 leden van studentenclub Reuzegom naar de correctionele rechtbank. Er werden nog verzoekschriften tot bijkomend onderzoek ingediend, waardoor de raadkamerprocedure over de doorverwijzing geschorst werd. Op sommige verzoeken werd ingegaan, op andere niet. De bijkomende onderzoeksdaden zijn afgerond.

Lees ook: ‘Ik ga de politie bellen’: op de fatale dag van de Reuzegom-doop werd meermaals alarm geslagen

Hoe gaat de zaak nu verder?

Bedoeling was dat de raadkamer in Hasselt vandaag om 14 uur bijeen zou komen om zich te buigen over de eventuele vervolging van 18 Reuzegommers, maar die vergadering ging niet door omdat de advocaat van één van de leden van Reuzegom de wraking vroeg van de voorzitter van de Hasseltse raadkamer in de zaak-Sanda Dia. De zitting is nu verplaatst naar 28 juni. 

Het gaat om 18 studenten en oud-studenten van goede komaf. Hun ouders zijn bijna allemaal succesvol als advocaat, magistraat, tandarts of zwembadbouwer. Ze zagen zichzelf als ‘de potentiële elite’ van Vlaanderen, zo bleek eerder uit een gerechtelijk document. 

De raadkamer moet uitmaken of ze vervolgd worden voor het toedienen van schadelijke stoffen, onopzettelijke doding, onterende behandeling en weigering van hulpverlening door schuldig verzuim. Alle verdachten riskeren tien jaar gevangenisstraf.

Lees ook: Deze 18 Reuzegommers riskeren 10 jaar cel na de dood van Sanda Dia

Lees meer

‘Een beschadigd oogvlies, en drie man stopte al na vijf minuten’: de ontsporing van de Reuzegom-doop begon weken voordien

De dood van Sanda Dia: wat is er gebeurd? Wie wordt vervolgd? En wat zijn de volgende stappen?

De vader van Sanda Dia over de dood van zijn zoon: ‘Reuzegom heeft me alles afgenomen.’

Hun ouders zijn bijna allemaal succesvol als advocaat, magistraat, tandarts of zwembadbouwer. Ze zagen zichzelf als ‘de potentiële elite’ van Vlaanderen. Deze 18 Reuzegommers riskeren 10 jaar cel na de dood van Sanda Dia.

Drie vrienden over Sanda Dia: ‘De daders moeten iets krijgen dat ze voor de rest van hun leven meedragen.’

Advocaat Sven Mary verdedigt de nabestaanden van de overleden student Sanda Dia: ‘Ik ben hard geweest voor de ouders van de Reuzegommers. Tegelijk begrijp ik hen.’

Advocaat Kris Luyckx doet het verhaal van de overlevende schachten: ‘Het Reuzegom-proces zal de jongens van de mannen scheiden.’

De zaak Sanda Dia haalde vorig jaar ook de voorpagina van The New York Times. Journalist Matt Apuzzo (41) situeert het drama binnen grotere problemen in ons land met racisme en extreemrechts. Lees hier een vertaling van het NYT-verhaal.