Bijna alle partijen willen mondmaskerplicht afschaffen tijdens examens maar Weyts houdt been stijf

 ©  BELGA

Bron: BELGA

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) wil voorlopig niet raken aan de mondmaskerplicht tijdens de examenperiode. Nu de regels en de mondmaskerplicht alsnog versoepelen voor de examens zou volgens hem leiden tot “discussie en miserie”. Dat heeft hij geantwoord op een vraag van Vlaams parlementslid Filip Brusselmans (Vlaams Belang). Bijna alle partijen in het Vlaamse halfrond dringen er bij Weyts op aan de regel alsnog bij te sturen.

De Vlaamse Scholierenkoepel (VSK) pleitte eerder deze week voor een verdere versoepeling van de mondmaskerplicht tijdens de examenperiode. Dat scholieren geen mondmasker moeten dragen aan een cafétafel, maar wél nog een mondmasker moeten dragen aan een examenbureau doet de wenkbrauwen fronsen. “De regels in het onderwijs zijn dus strenger dan die in de horeca”, zegt ook Vlaams Belang-parlementslid Filip Brusselmans. Samen met zo goed als alle andere partijen in het Vlaamse halfrond dringt het Vlaams Belang aan op een versoepeling van de mondmaskerplicht bij examens.

LEES OOK.“Laat ons a.u.b. examens afleggen zonder masker”: scholieren vragen extra comfort in lastige periode (+)

“Discussie en miserie”

Minister Weyts vreest echter dat een versoepeling van de mondmaskerregels zou kunnen leiden tot “discussie en miserie”. De N-VA-minister wil ook niet “voor zijn beurt spreken” en wil de kwestie verder bespreken met de partners van het onderwijsoverleg. 

De beperkende maatregelen die binnen dat onderwijsoverleg zijn afgesproken, hebben er volgens Weyts voor gezorgd dat het onderwijs goed evoluerende coronacijfers kan voorleggen. Uit de laatste CLB-gegevens (voor de periode tussen 24 mei en 6 juni) blijkt volgens Weyts  dat de cijfers verder dalen. “We zakken naar 0,28 procent positieve COVID-testen bij leerlingen en 0,25 procent onder de onderwijspersoneelsleden. Wat quarantaine betreft, gaat het om 1 procent van de leerlingen en 0,09 procent van de onderwijspersoneelsleden. Dat zijn heel goede cijfers die te danken zijn aan een consequente lijn”, aldus Weyts.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen