El Salvador heeft een bijzondere energiebron gevonden voor het mijnen van Bitcoin

De president van het Centraal-Amerikaanse land El Salvador tweette plannen om een volledige Bitcoin mining hub uit te bouwen. Concreet zou het mijnproces aangedreven worden door geothermische energie uit… vulkanen.

‘Ik heb zonet de chief executive van LaGeo (een geothermisch elektriciteitsbedrijf dat eigendom van de staat is, red.) opdracht gegeven een plan op te stellen (…) voor het delven van Bitcoin met zeer goedkope, 100 procent schone, 100 procent hernieuwbare (…) energie van onze vulkanen,’ postte Salvadoraans president Nayib Bukele op Twitter.

In een andere tweet meldde Bukele dat de ingenieurs van het land een nieuwe bron hebben gegraven om ongeveer 95 MW aan 100 procent schone – emissieloze – geothermische energie uit de vulkaan te halen. ‘We beginnen met het ontwerpen van een volledig Bitcoin-mijncentrum eromheen’, voegde hij toe aan een video van stoom die uit de bron opstijgt.

De kritiek op de milieu-impact van Bitcoin mining zwelt al een tijdje aan. Zo wijzen deskundigen erop dat het onderliggende netwerk om de cryptovaluta’s te produceren nu bijna evenveel energie vergt als het hele land Argentinië.

Mining

Delven naar Bitcoin (of mining), een proces waarbij nieuwe eenheden van de virtuele munt worden gegenereerd, houdt in dat complexe wiskundige vergelijkingen worden opgelost. Daarvoor zijn energie-intensieve computeroperaties nodig.

Ondanks een verbod op het proces in China vinden de meeste mijnbouwactiviteiten in dat land plaats. Het probleem wordt nog verergerd doordat tweederde van de energie om de berekeningen uit te voeren afkomstig is van steenkool.

Uit een analyse van de Universiteit van Cambridge blijkt dat het Bitcoin-netwerk jaarlijks meer dan 121 terawattuur (TWh) verbruikt, waardoor het in de top 30 van elektriciteitsverbruikers wereldwijd zou staan als het een land was, schrijft The Independent.

‘We maken ons zorgen over het snel toenemende gebruik van fossiele brandstoffen voor Bitcoin-mijnbouw en -transacties, vooral steenkool, dat de slechtste emissies heeft van alle brandstoffen’, had Tesla-topman Elon Musk vorige maand opgemerkt toen het bedrijf stopte met Bitcoin te aanvaarden als betaalmiddel.

Hydro-elektrische energie

Maar deskundigen hebben er ook op gewezen dat een betere toegang tot goedkope hernieuwbare energie garandeert dat miners zich ook van deze energie zouden bedienen (ten koste van de vervuilende varianten).

In landen als IJsland en Noorwegen maken crypto-mijnwerkers al gebruik van goedkope hydro-elektrische en geothermische energie om hun mining-installaties van stroom te voorzien.

Een wet die Bitcoin als legaal betaalmiddel in El Salvador ratificeert, werd eerder goedgekeurd door een ‘supermeerderheid’ van 62 van de 84 mogelijke stemmen in het Salvadoraans Congres.

Lees ook: Een overzicht van de Latijns-Amerikaanse Bitcoin-golf: volgen Brazilië en Paraguay in de voetsporen van El Salvador?

(jvdh)

Meer