Chemiefabriek 3M in Zwijndrecht
Volledig scherm
PREMIUM
Chemiefabriek 3M in Zwijndrecht © Kristof Pieters

RECONSTRUCTIE. Al meer dan 20 jaar gaan alarmbellen af over PFOS-vervuiling in Zwijndrecht, maar niemand die écht wat ondernam

Amerikanen die waarschuwen voor de gevaren van de chemische stof PFOS. Een studie over torenhoge concentraties in het bloed van muizen nabij de 3M-fabriek. Een tussenkomst in het parlement van een bezorgde volksvertegenwoordiger. Al meer dan twintig jaar lang gaan er alarmbellen af over de PFOS-vervuiling in Zwijndrecht. Maar niemand die écht wat ondernam. Tot nu de vervuilde grond in het kader van de Oosterweelwerken wordt omgewoeld. Waarom werd er nooit drastische actie ondernomen? De reconstructie van een mismeesterd dossier.

29 reacties

  • Yolande MARIS

    2 jaar geleden
    Vraag eens aan de groene burgemeesters waarom ze centen kregen van 3M.En wie van de andere regeringen hebben hun rekening gespijsd?
  • Ludo Van Damme

    3 jaar geleden
    Alle ministers bevoegd voor milieu van de Vlaamse regering van de voorbije decennia waren van CD&V.
  • Jos Verelst

    3 jaar geleden
    En wat doen de Zwijndrechtse groenen die al 20 jaar aan her bewind waren in die gemeente ? Zwijgen, zoals ze de laatste 20 jaar gedaan hebben. Schaamteloos.
  • San Pauwels

    3 jaar geleden
    Politici, met CD&V (Joke Schauvliege, Koen Van den Heuvel, Crevits...) in de hoofdrol, geven niets om de volksgezondheid, laat staan om mensenlevens. Er is sprake van grove nalatigheid. Het bewijst nog maar eens dat ze marionetten zijn in de handen van multinationals. Deze politici lijken te vergeten dat wie zich ziek voelt, minder goed zal presteren op de werkvloer. Bepaalde ziektes/kankers konden vermeden worden en de daarmee gepaard gaande medische kosten. De gewone burger betaalt het gelag.
  • Gino Denil

    3 jaar geleden
    Geen eitjes meer van je kippen en geen groenten meer uit je tuin in een straal van 15 km. Dat is in vogelvlucht tot in Temse of sint-Niklaas. Eigenlijk zou iedereen in die zone een schadevergoeding moeten krijgen.