Direct naar artikelinhoud
Gevonden rugzak is ‘zo goed als zeker’ van Jürgen Conings, en dat is niet noodzakelijk goed nieuws
NieuwsKlopjacht Jürgen Conings

Gevonden rugzak is ‘zo goed als zeker’ van Jürgen Conings, en dat is niet noodzakelijk goed nieuws

Beeld BELGA

Na meer dan drie weken lijkt een eerste echte spoor naar Jürgen Conings gevonden te zijn. Een zwarte rugzak, gevuld met jachtmunitie, medicijnen en proviand. Het federaal parket is ‘80 tot 90 procent zeker’ dat die van Conings is. En dat is geen goed nieuws.

en

Derde keer, goede keer? Het Dilserbos in het Nationaal Park Hoge Kempen is alweer grondig doorzocht op zoek naar sporen van de voortvluchtige militair Jürgen Conings. Woensdagochtend daagden tientallen militairen en politieagenten op voor een zoekactie. Deze keer leverde die resultaat op: een zwarte rugzak gevuld met jachtmunitie, medicijnen en proviand. Het eerste concrete spoor, en dat vlak bij de plek waar bijna een maand geleden de Audi Q5 van de militair werd aangetroffen. De tas lag op zo'n kilometer van die wagen, bij een boom, verborgen in het gras.

Gevonden rugzak is ‘zo goed als zeker’ van Jürgen Conings, en dat is niet noodzakelijk goed nieuws
Beeld rv

DNA-onderzoek

"De rugzak lijkt er enkele dagen of weken gelegen te hebben", zegt het federaal parket. Dat lijkt ervan uit te gaan dat de tas achtergelaten is binnen de 23 dagen die Conings woensdag al op de vlucht was. Op de plek waar de rugzak gevonden is, werden al meermaals zoekacties ondernomen, zonder resultaat. Of hij er toen al lag of later achtergelaten is, is niet duidelijk. Maar volgens het parket werd de tas bij die zoekacties mogelijk "over het hoofd gezien". 

Het parket lijkt hoe dan ook zeker te zijn van zijn stuk, een eerste concreet spoor sinds de vondst van zijn wagen: "Het is 80 à 90 procent zeker dat de zak aan Jürgen Conings toebehoort", klinkt het. Het gerecht laat nu de rugzak en de inhoud in het labo onderzoeken op DNA-sporen, om die laatste procenten zekerheid te hebben.

Medicijnen in z'n auto

Maar de inhoud spreekt alvast boekdelen. Er zaten heel wat concrete spullen in die gelinkt kunnen worden aan de voortvluchtige militair. Zo zaten er medicijnen in die ook gevonden werden in de achtergelaten wagen van Conings. Dat bevestigen bronnen aan 'VTM Nieuws'. Er zouden ook verschillende legerspullen in de tas zitten. Met daarnaast een aanzienlijke hoeveelheid jachtmunitie: hagelpatronen. 

Nabij de plek in het Dilserbos waar woensdag de tas gevonden werd, werd gisteren opnieuw met man en macht gezocht.Beeld BELGA

En dat kan erop wijzen dat de militair zwaarder bewapend is dan eerst gedacht door de speurders. Vanuit de kazerne in Leopoldsburg nam Conings een kleine maand geleden vier raketwerpers, een P90-machinegeweer, een FN 5.7-pistool en munitie mee. De vier raketwerpers en een deel van de munitie liet hij achter in zijn Audi. Rond de wagen lagen toen kraaienpoten, binnen in de wagen had Conings een boobytrap geïnstalleerd. 

De speurders gingen er dus van uit dat de militair met twee zware wapens voortvluchtig was. Tot de vondst van woensdag. Gezien er in de rugzak jachtmunitie zat - die niet hoort bij de twee andere wapens - is de kans groot dat Conings ook nog een jachtwapen bij zich heeft.

Video wordt geladen...

Tot valavond gezocht

In het Dilserbos werd gisteren nog tot valavond verder gezocht. Waarschijnlijk zal de zoektocht daar vandaag verdergezet worden. Intussen blijft de Limburger - na meer dan drie weken - onvindbaar. Sinds 17 mei wordt met man en macht gezocht naar de geradicaliseerde militair, die er een extreemrechts gedachtegoed op nahoudt. Uit de afscheidsbrieven die hij achterliet, was het duidelijk dat hij het gemunt heeft op virologen en "het regime". Marc Van Ranst leeft sindsdien met zijn gezin ondergedoken in een safehouse.