Direct naar artikelinhoud
NieuwsPFOS-vervuiling Zwijndrecht

‘Te voortvarend, na 20 jaar?’: Demir countert kritiek van Jambon op haar ‘voortvarende demarche’

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir.Beeld BELGA

‘De demarche van minister Demir was niet doorgesproken en ze is in deze te voortvarend geweest’. Dat zei Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) nadat zijn partijgenote en Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir gisteren suggereerde een parlementaire onderzoekscommissie op te richten naar de PFOS-vervuiling in Zwijndrecht. ‘Toch logisch om na 20 jaar antwoorden op heel wat vragen te willen?’, reageert Demir.

en

De discussie over de PFOS-problematiek laaide afgelopen woensdag op in het Vlaams Parlement. Minister Demir verraste door te suggereren dat het Vlaams Parlement een parlementaire onderzoekscommissie in het leven zou roepen om de historiek in het dossier van de PFOS-vervuiling in de omgeving van Zwijndrecht te onderzoeken. Dat een minister in functie aandringt op een onderzoekscommissie is ongezien. Ook binnen de meerderheid reageerde men verrast.

“Hadden we de piste van de onderzoekscommissie vorige week in de regering besproken, dan hadden we dat gerust in overweging kunnen nemen. De bezorgdheid die minister Demir heeft, is uiteraard de bezorgdheid van ons allemaal”, stelt minister-president Jambon. 

Hoe het nu verder moet, wordt vrijdag besproken op de Vlaamse ministerraad, maar Jambon verduidelijkte nog eens dat hun medewerking volledig ter beschikking staat van het parlement en ze de problemen zo goed mogelijk willen oplossen.

“We hebben een specialist aangeduid die opdrachthouder is en het mandaat heeft gekregen om samen met alle diensten alles te doen wat nodig is in dit dossier. Debatten over het verleden moeten we overlaten aan het parlement”, aldus Jambon.

‘Nood aan duidelijkheid’

Demir reageert vastberaden op de vraag of haar demarche niet beter was doorgesproken met de andere Vlaamse regeringsleden: “Te voortvarend na 20 jaar? Ik denk dat de essentie van de zaak de gezondheid van de inwoners is. Voor mij als minister van Leefmilieu gaat het daar om. Ik denk dat het logisch is dat je na 20 jaar wel antwoorden wilt op heel wat vragen. Ik heb begrepen dat iedereen heel bezorgd is, maar het is ook een zaak die 20 jaar aansleept en daar moet duidelijkheid over komen”, klinkt het. 

Ook de coalitiepartners reageren verbaasd. Voor Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld) is de demarche “onbegrijpelijk”: “We hebben er vrijdag een gesprek over gehad in de regering en op dat moment was er geen enkel probleem. Ik denk dat we daar nu ernstig over moeten praten”, klinkt het. 

“Wat me van het hart moet is dat mevrouw Demir straks twee jaar minister is en dat ze op geen enkel moment dit dossier geproblematiseerd heeft”, reageert ook minister van Landbouw Hilde Crevits (CD&V). 

Meer over de PFOS-vervuiling in Zwijndrecht
Beeld BELGA