Direct naar artikelinhoud
NieuwsWoonstbetredingen

Linkse Vivaldi-partijen in het verweer tegen migratienota Mahdi: ‘Hors question’

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi.Beeld BELGA

Het voorstel van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) om in bepaalde gevallen woonstbetredingen toe te laten bij sans-papiers, botst op een veto van Groen, Ecolo en PS.

“No pasaran”, zei Ecolo-vicepremier Georges Gilkinet vanochtend bij aanvang van de ministerraad. “Er is een reden waarom de woonstbetredingen niet zijn opgenomen in het regeerakkoord. Dit is hors question.”

De ministers zaten samen over de migratienota van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V), die vanochtend was uitgelekt. Daarin trekt hij de krijtlijnen voor zijn beleid van de komende jaren. Maar een voorstel uit de nota veroorzaakte hevige spanningen binnen de regering. Mahdi wil namelijk de wet op de woonstbetredingen nieuw leven inblazen. Daardoor zou de politie in uitzonderlijke gevallen een woning kunnen betreden waar mensen zonder papieren verblijven.

De woonstbetredingen zijn politiek dynamiet. Drie jaar geleden lag het voorstel al op tafel in de centrumrechtse regering-Michel. Uiteindelijk werd het van tafel geveegd omdat het te gevoelig lag aan Franstalige kant. Nu komt Mahdi er opnieuw mee op de proppen, al gaat het om een afgezwakte versie. Mahdi heeft het nu ook over een ‘visitatierecht’ in plaats van woonstbetredingen. Maar de nieuwe naam en de aanpassingen volstaan niet om de argwaan op links weg te nemen.

De groenen stellen meteen hun veto. “Problematische Zweedse voorstellen via de achterdeur Vivaldi proberen binnensmokkelen? Neen, bedankt”, stelt Groen-voorzitter Meyrem Almaci. Coalitiepartner PS sluit zich aan bij het verzet. “Dit gaat in tegen de Grondwet, die stelt dat de woning onschendbaar is. Bovendien staat het niet in het regeerakkoord”, klinkt het bij PS-vicepremier Pierre-Yves Dermagne.

Alles draait rond een vaag zinnetje in het regeerakkoord, dat iedere coalitiepartner op zijn eigen manier interpreteert: “De regering neemt maatregelen om te verhinderen dat de verwijdering door manifest gebrek aan medewerking onmogelijk wordt gemaakt.” Volgens het kabinet-Mahdi kan dat duidelijk worden gelezen als een opening naar het visitatierecht, maar PS, Ecolo en Groen denken daar anders over.

Aan Vlaamse kant zijn de reacties milder. Zo valt er in Vooruit-kringen te horen dat dit eigenlijk wel moet kunnen. Het aanklampende beleid van Mahdi wordt volgens de Vlaamse socialisten gecombineerd met een betere begeleiding bij de vrijwillige terugkeer.

Toen de regering-Vivaldi werd gevormd, stond het in de sterren geschreven dat migratie een zware dobber zou worden. De ideologische verschillen tussen de zeven partijen zijn groot. “We kunnen alleen maar hopen dat de soep minder heet wordt gegeten dan ze werd opgediend”, zegt een insider.

In de omgeving van premier Alexander De Croo (Open Vld) valt te horen dat het nog maar om een eerste voorstel gaat, en dat er nog veel gesproken zal moeten worden. Mahdi: “Maar iedereen is het erover eens dat het migratiebeleid beter moet.”