Dronebeeld van de fabriek van 3M in Zwijndrecht
Volledig scherm
PREMIUM
Dronebeeld van de fabriek van 3M in Zwijndrecht © BELGA

PFOS-vervuiling reikt tot wel 15 kilometer ver: àlle buurgemeenten zitten met vragen (maar niet iedereen onderneemt meteen actie)

Sint-Niklaas/Zwijndrecht/AntwerpenDe PFOS-vervuiling rond de fabriek van 3M in Zwijndrecht beroert de hele regio, nu blijkt dat de gezondheidseffecten van de vervuiling mogelijk tot 15 kilometer ver rond het bedrijf reiken. Zowel in de betrokken Oost-Vlaamse als Antwerpse buurgemeenten zitten politici en inwoners met heel wat vragen, maar niet overal gaat men zelf al op zoek naar antwoorden. “We hebben de mensen al meer dan een jaar allerlei coronamaatregelen laten opvolgen. We zijn dus behoedzaam voor we nieuwe verboden gaan afkondigen.”

  1. LEVENSVERHAAL. Denis Van Hool, de ‘Kleine Napoleon’ die de busbouwer mee groot maakte: “Met zijn Jaguar reed hij van hal tot hal voor inspecties”
    PREMIUM

    LEVENSVER­HAAL. Denis Van Hool, de ‘Kleine Napoleon’ die de busbouwer mee groot maakte: “Met zijn Jaguar reed hij van hal tot hal voor inspecties”

    Minder dan een week nadat de bekende busbouwer Van Hool failliet ging, overleed met Denis Van Hool één van de founding fathers van de ooit zo bloeiende firma. Denis Van Hool, die 92 werd, leed aan dementie en heeft de neergang van ‘zijn’ bedrijf niet meer bewust meegemaakt. Hoewel hij een ‘kleine Napoleon’ kon zijn, genoot ‘mijnheer Denis’ toch veel respect bij zijn personeel. “Onder vier ogen was hij een vriendelijke mens.”
    Koningshooikt
  2. Amper tien jaar oud, maar Leonie heeft wel hoofdrol beet in aangrijpende musical: “Ik kan heel goed spelen dat ik droevig ben”
    PREMIUM

    Amper tien jaar oud, maar Leonie heeft wel hoofdrol beet in aangrijpen­de musical: “Ik kan heel goed spelen dat ik droevig ben”

    In het Ierland van de vorige eeuw werden 30.000 jonge vrouwen gedumpt in kloosters, waar ze dag in dag uit moesten werken in wasserijen. Dat schrijnend verhaal brengt ‘The Singing Factory’ met de musical ‘Magdalena’, die vanaf vrijdag te zien is in De Blikfabriek in Hoboken. Van de hoofdcast met bekende gezichten zoals Ann Van den Broeck en Ivan Pecnik is de 10-jarige Leonie Gysen uit ’s-Gravenwezel (Schilde) de absolute benjamin. “Iedereen op de set is heel lief voor mij. Het is mijn tweede familie.”
    Schilde