©  BELGA

Plus Artikel 

Vanaf volgende week kunnen ook 16- en 17-jarigen zich inschrijven op reservelijst vaccinaties

Het wordt vanaf volgende week mogelijk voor 16- en 17-jarigen om zich in te schrijven op QVax, de lijst waarlangs Vlaanderen mensen oproept wanneer een vaccinatiecentrum doses over heeft. Die groep krijgt het vaccin van Pfizer/BioNTech.

Nikolas Vanhecke

Jongeren van zestien en zeventien jaar met een onderliggende aandoening komen prioritair aan bod bij de vaccinatie van die leeftijdsgroep. Zij worden aangemeld via referentiepediaters en zullen als eerste hun uitnodiging krijgen na alle volwassenen. Zestien- en zeventienjarigen die niet willen wachten op zo’n uitnodiging kunnen zich vanaf volgende week ook registreren op QVax, maakte het Agentschap Zorg en Gezondheid vrijdag bekend.

Een inschrijving op Qvax maakt het mogelijk dat je wordt opgeroepen door het vaccinatiecentrum wanneer er die dag doses over zijn, bijvoorbeeld omdat mensen niet zijn opgedaagd voor hun afspraak of door een fout in de levering. Bij die QVax-lijst wordt er ook wel volgens leeftijd van oud naar jong gewerkt, wat vandaag in de praktijk betekent dat (jonge) dertigers en twintigers eerst worden gecontacteerd bij overschotten.

In deze fase van de vaccinatiecampagne in Vlaanderen krijgen jonge dertigers nog volop hun uitnodiging. Eens iemand is uitgenodigd, wordt hij of zij geschrapt van de QVax-lijst. Door de vaart die de vaccinaties nu hebben – de komende twee weken worden meer dan 1,2 miljoen prikken gezet – zullen dus snel twintigers bovenaan die reservelijst komen te staan. ‘Door uitstel en annulaties door vakantie- en zomerplannen komen er vaccins vrij’, zegt Vlaams minister van Gezondheid Wouter Beke (CD&V). “In deze fase is er voor jongeren een reële kans om hun vaccinatie met verschillende weken te versnellen.”

Vanaf volgende woensdag wordt het voor personen onder de 41 jaar ook mogelijk zich kandidaat te stellen voor het Janssenvaccin nadat ze informatie hebben gekregen over de risico-batenafweging. Wie ‘J&J’ aanvinkt, krijgt daarom wel niet automatisch dat vaccin. Dat hangt af van de leveringen. Het Europese Geneesmiddelenagentschap EMA heeft vrijdagavond besloten dat 17 miljoen doses van het Janssenvaccin niet gebruikt mogen worden, waaronder de 2,4 miljoen doses die geblokkeerd stonden in Beerse. De impact daarvan op de Belgische vaccinatiecampagne moet nog worden bepaald.

Vaccinatiegraad

De vaccinatiegraad van volwassenen in Vlaanderen zit met bijna zestig procent bij de hoogste van Europa. Enkel Malta, IJsland en Hongarije doen beter. Op dit moment worden vooral veertigers en jonge vijftigers gevaccineerd, de komende twee weken gaat het om meer dan één miljoen eerste prikken bij jongere leeftijdsgroepen. Daarnaast krijgen ook 275.968 personen een tweede dosis. “Dit zijn de piekweken van de campagne”, zei Dirk Dewolf, administrateur-generaal van het Agentschap Zorg en Gezondheid, zonet op de wekelijkse persbriefing. “Zulke hoogten zullen we niet meer halen omdat de leveringen van de vaccins dan dalen.”

Wat betreft het Janssen-vaccin blijven de leveringsaantallen onvoorspelbaar. Deze week was er een levering van 20.800 doses voor Vlaanderen. Volgende week wordt duidelijk wat Pfizer/BioNTech, dat is uitgegroeid tot het onbetwiste werkpaard van de campagne, in het derde kwartaal zal leveren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer