Direct naar artikelinhoud
Rode Duivels LiveBelgië-Rusland

Romelu Lukaku legt eindstand vast: een overtuigende 3-0-overwinning tegen Rusland

Romelu Lukaku en Thomas Meunier vieren het derde doelpunt van de Rode Duivels.Beeld BELGA

De Rode Duivels speelden om 21 uur hun eerste wedstrijd op het EK. Herlees hier de belangrijkste hoogtepunten van België-Rusland en de tussentijdse analyse van De Morgen-sportjournalist Hans Vandeweghe. Bekijk onderaan deze pagina live statistieken over de wedstrijd.

Live

  1. Romelu Lukaku aangeslagen na wedstrijd

    "Ik ben blij met de overwinning, maar mijn gedachten zijn nu bij Christian." Zo reageerde Romelu Lukaku na de wedstrijd tegen Rusland voor de camera. "Er waren veel tranen voor de wedstrijd. Het was heel moeilijk focussen voor deze wedstrijd. Ook voor Toby, Jan, Nacer. We kennen hem allemaal heel goed. Ik denk dat hij bij bewustzijn is, dat heb ik gelezen in de groep. Ik hoop dat hij terug gezond wordt, hij heeft 2 jonge kinderen. Die hebben hem nodig, en wij ook als ploeg."

    Eerder vandaag zakte zijn Inter-ploegmaat Christian Eriksen in elkaar tijdens de wedstrijd van Denemarken tegen Finland. Na een minutenlange reanimatie werd hij in stabiele toestand naar het ziekenhuis gebracht.

    Lukaku droeg zijn eerste doelpunt van de avond op aan de Nederlands sprekende Eriksen: 'Christian, sterkte jongen, I love you.'

  2. Hans Vandeweghe ziet de Rode Duivels meteen hun visitekaartje afgeven op het EK

    Op een voetbalavond die dramatisch begon in Kopenhagen maar alsnog een voorlopig goede uitkomst meekreeg, hebben de Rode Duivels meteen hun visitekaartje afgegeven, zo analyseert sportjournalist Hans Vandeweghe. "Het blijkt altijd weer hoe diep aan talent de Belgische selectie is." Lees zijn analyse hier.

    Wie is volgens u de Rode Duivel van de match? Breng hier uw stem uit. >

  3. Romelu Lukaku maakt zijn tweede van de avond: 3-0

    Met een slimme loopactie op een assist van Thomas Meunier prikt Romelu Lukaku zijn tweede doelpunt van de avond tegen de netten. De Rode Duivels lijken af te stevenen op een overtuigende 3-0-overwinning tegen Rusland.

  4. Vertonghen naar de kant

    De Rus Dzyuba verkoopt Jan Vertonghen een flinke beuk. Eerst krijgt de aanvoerder van de Rode Duivels nog verzorging aan de zijlijn, maar niet veel later moet hij naar de kant. Hij wordt vervangen door Thomas Vermaelen. 

    Ook Yannick Carrasco mag gaan rusten: hij wordt vervangen door Dennis Praet.

  5. Hoe zitten de Duivels in de wedstrijd? Sportjournalist Hans Vandeweghe analyseert:

    - De Rode Duivels scoren graag vroeg en dat deden ze nu ook meteen al in de tiende minuut. Een pass van Dries Mertens op de buitenspel lopende Romelu Lukaku werd bewust gespeeld en geraakt door Andrei Semenov waardoor het buitenspel werd opgeheven.

    - Romelu Lukaku liep meteen naar de dichtstbijzijnde camera en in plaats van een hommage aan mama, schreeuwde hij nu ‘Christian, I love you’ als steun aan zijn Deens ploegmaat Christian Eriksen die in de wedstrijd tegen Finland na een hartstilstand moest worden gereanimeerd.

    - De surprise van chef Roberto Martínez was Dedryck Boyata centraal in de driemansdefensie samen met Jan Vertonghen en Toby Alderweireld, en niet Jason Denayer. Boyata moest mee de lange targetspits Artem Dzyuba lam leggen en voorlopig lukt dat met mate.

    - Halfweg de eerste helft verloor België wel Timothy Castagne die risicovol inkwam in een kopduel en zich blesseerde. Hij werd vervangen door Thomas Meunier.

    - De buit was al binnen rond het half uur na opnieuw een verdedigende blunder van de Russen, deze keer van de doelman. Thomas Meunier had net als Lukaku de hoek uit te kiezen om te scoren.

  6. Duivels op ramkoers: Thomas Meunier scoort de 2-0

    De net ingevallen Thomas Meunier krijgt in de 34ste minuut de 2-0 op een dienblad aangereikt. De Russische keeper duwt een scherpe voorzet van Yannick Carrasco in de voeten van de Rode Duivel, die het koeltjes afmaakt.

  7. Timothy Castagne naar de kant na zware botsing

    Timothy Castagne moet naar de kant, nadat hij tijdens een kopduel lelijk botste met de Rus Kuzyaev. Thomas Meunier komt hem vervangen.

    Timothy Castagne kan na een zware botsing niet verder.Beeld Sporza
  8. Lukaku brengt Belgen op voorsprong na Russische blunder

    Romelu Lukaku laat zich onmiddellijk gelden: de Rode Duivel kan profiteren van een blunder in de Russische defensie. Na 10 minuten staat het 1-0 voor de Belgen.

    Bij het vieren van zijn doelpunt eert Lukaku zijn Deense ploegmaat bij Inter, Christian Eriksen, die eerder op de avond gereanimeerd moest worden tijdens het duel tegen Finland: 'Christian, I love you', klinkt het.

    Twitter bericht wordt geladen...

  9. Partij op gang gefloten

    Scheidsrechter Lahoz heeft de partij op gang gefloten. Maken de Duivels meteen indruk?

  10. Wat mogen we verwachten van België-Rusland?

    De Duivels zijn het aan hun status van nummer 1 van de FIFA-ranking verplicht om in Rusland een goede prestatie op de mat te leggen, maar ze zullen de zege niet cadeau krijgen. De Russen krijgen in Sint-Petersburg immers de steun van ruim 30.000 fans in de tribunes.

    Bondscoach Roberto Martinez verwacht dan ook een lastige opener. “Het eerste duel is altijd moeilijk”, blikte de Spanjaard na de laatste training vooruit. De T1 van de Rode Duivels gaf wel aan dat zijn spelers klaar zijn voor de strijd. “Ik denk dat ze opgewonden zijn maar ook met vertrouwen naar het EK toeleven. Het is pas als je Tubeke verlaat en naar hier reist, dat je voelt dat het toernooi nadert. Er rest ons nog maar een ding, en dat is van een goede voetbalmatch genieten. We gaan in een schitterend stadion voor meer dan 30.000 mensen voetballen, top!”

    Om 21 uur staan beide landen in Sint-Petersburg tegenover elkaar. Met 30.500 fans op de tribunes, oftewel 50 procent van de stadioncapaciteit, mag er veel sfeer verwacht worden. Het duel tussen Rusland en België wordt het tweede duel in groep B.

    Het is wel nog maar de vraag hoe het met de concentratie van enkele van onze Duivels gesteld zal zijn. Tijdens de wedstrijd tussen Denemarken en Finland ging de Deen Christian Eriksen plots tegen de vlakte. Hij moest minutenlang gereanimeerd worden, maar uiteindelijk kon hij in stabiele toestand naar het ziekenhuis gebracht worden. Eriksen is bij Inter de ploegmaat van Rode Duivel Romelu Lukaku.

Bekijk live alle details