Vier verdachten opgepakt in internationaal onderzoek naar mensensmokkel richting Europa

Genrebeeld. ©  BELGAIMAGE

Bron: BELGA

De federale gerechtelijke politie van Oost-Vlaanderen heeft in een onderzoek naar mensensmokkel vier verdachten kunnen (laten) oppakken. Eén man uit Zelzate werd gearresteerd, tegelijkertijd werden ook in Oostenrijk en in Roemenië opgepakt.

In oktober 2020 is de federale gerechtelijke politie Oost-Vlaanderen, in opdracht van het parket Oost-Vlaanderen, een onderzoek gestart naar mensensmokkel. “Het einddoel van de smokkel waren verschillende landen binnen de Europese Unie, waaronder België”, zegt de politie. “Door doorgedreven onderzoek kwamen er een aantal verdachten in beeld. Het parket besliste om de onderzoeksrechter in Gent te vorderen. Internationale samenwerking leidde ertoe te besluiten dat de bende zich verspreid had over diverse Europese landen en smokkel organiseerde van voornamelijk Irakezen vanuit hun thuisland tot diverse bestemmingslanden in de Europese Unie.”

Met de medewerking van de Europese politieorganisatie Europol werd er gecoördineerd tussen de betrokken landen. “De onderzoeksrechter besliste tot een tussenkomst op 8 juni in België, Roemenië en Oostenrijk. In België werd een man van Iraakse origine opgepakt in Zelzate. Simultaan met de arrestatie in België werden er ook twee personen gearresteerd in Oostenrijk en een persoon in Roemenië, op basis van het Europees aanhoudingsbevel dat afgeleverd werd door de onderzoeksrechter”, meldt de federale politie.

Het is de bedoeling dat de drie verdachten overgeleverd worden aan België, zodat ze samen kunnen berecht worden. De man uit Zelzate werd op 9 juni voor de onderzoeksrechter geleid, die hem onder aanhoudingsmandaat plaatste.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen