Direct naar artikelinhoud
Lezers reagerenJ&J-vaccin

‘Ik wil graag een zorgeloze vrije zomer’: lezers over waarom ze wel (of niet) voor het vaccin van Johnson & Johnson kiezen

‘Ik wil graag een zorgeloze vrije zomer’: lezers over waarom ze wel (of niet) voor het vaccin van Johnson & Johnson kiezen
Beeld Sven Franzen

Het loopt storm op de vaccins van Johnson & Johnson. Sinds gisteren kunnen mensen jonger dan 41 zich kandidaat stellen voor dat vaccin, dat bestaat uit maar één prik. Ook voor onze lezers is het duidelijk: hier met dat J&J-vaccin!

Sprong wagen

Ik kies voor het Johnson-vaccin. Nu blijkt meer dan ooit dat wij – de jonge actieve bevolking – heel wat hebben opgegeven voor de bescherming van de ouderen. Deze zijn allemaal gevaccineerd en de coronacijfers dalen daarmee razendsnel. Terwijl wij jongeren nu ook nog eens nadeel zouden ondervinden door het te lang moeten wachten op een vaccin. We kunnen misschien niet op reis naar onze droombestemming of krijgen het lastig aan de ingang van de festivals. We zouden onze reis moeten uitstellen door het wachten op die tweede prik. Dus nee bedankt. Opnieuw moeten we het kortste strootje trekken en dan maar gaan voor het meest twijfelachtige vaccin dat bovendien ook nog het ‘gevaarlijkst’ zou zijn voor jonge mensen. Maar we moeten de sprong wagen als ook wij optimaal willen mee genieten van het land der vrijheid. Want wie als geen ander dan de jongeren weet het beter, yolo.

Thibault Doise, 24, Ieper

Liever in één keer

Ik had de keuze in Oostende om te wisselen van Pfizer naar J&J en heb het gedaan om twee redenen. 1. Omdat de bescherming bij dit vaccin al na 14 dagen oké is (ik heb een horecazaak – dus toch veel contact met mensen). 2. Omdat ik de zaak liever in één keer afgerond heb (omdat een extra dag sluiten moeilijk is). Gelukkig besef ik ook de nadelen en weet ik dat mijn bescherming misschien iets lager zal zijn dan de Pfizer-vaccinatie die oorspronkelijk voorzien was. Ik reken sowieso al op een hernieuwing dit najaar, en dan zien wel weer...

Miguel Major, 51, Oostende

Weinig zorgen

Ik speel niet met de lotto wegens de lage statistische kans dat ik zal winnen, om diezelfde reden maak ik me weinig zorgen over de bijwerkingen van het Johnson-vaccin. Daarenboven wil ik graag de maand juli en begin augustus in het buitenland verblijven zonder nodeloze vluchten heen en terug, wat met de andere vaccins niet mogelijk blijkt te zijn.

Arthur Van Cauwenberghe, 33, Gent

Hoe sneller hoe beter

Hoe sneller gevaccineerd hoe beter. Statistisch gezien wegen de voordelen voor mezelf én de maatschappij zwaar op ten opzichte van de nadelen.

Anton Raaffels, 27, Wilrijk

No-brainer

Ik wil graag zo snel mogelijk beschermd zijn tegen covid. Gezien de extreem kleine kans op trombose/andere bijwerkingen lijkt me het een no-brainer.

Dries De Bièvre, 23, Leuven

Zorgeloze zomer

De risico’s zijn verwaarloosbaar. Ik wil graag een zorgeloze vrije zomer zonder constant voorleggen van negatieve testen, angst om anderen te besmetten of in quarantaine te gaan.

Sarah De Coster, 24, Antwerpen

Snelste immuniteit

Ik kies voor het J&J-vaccin omdat dit voor de snelste immuniteit tegen de zware varianten van Covid-19 zorgt. Van de iets mindere bescherming, milde symptomen en de verhoogde kans op (ernstige) bijwerkingen lig ik niet wakker omdat deze naar mijn mening niet opwegen tegenover de snelle immuniteit. Het heeft ook voordelen voor vakantieplannen.

Michiel Van Tendeloo, 27, Aartselaar

Twijfel nog

Ik twijfel nog, de kans is groter dat ik het niet ga doen dan dat ik het wel ga doen. Ik heb geen angst voor bloedklonters maar met alle informatie die ik nu heb, lijkt het vaccin van Pfizer beter te werken.

Ruben Scheunders, 18, Westerlo

Waarom twijfelen?

Ik ben net geprikt met J&J als dertigjarige in Antwerpen. Het risico op bijwerkingen is nog kleiner dan om om te komen in een terreuraanslag of een ongeval te hebben met de bus die je neemt. Waarom zou je twijfelen?

Filip Moons, 30, Antwerpen

2 spuiten

Ik kan gerust leven met twee spuiten. Ik krijg Pfizer, het vaccin met de hoogste dekking voorlopig en ik ga niet op reis. Bovendien moet ik de vaccinatiecentra niet extra belasten op die manier.

Thomas Schaffels, 32, Zoersel