Safeonweb waarschuwt: “Valse voicemail-sms verspreidt virus dat ook achter valse Bpost-sms’en zat”

 ©  Shutterstock

Bron: BELGA

Er gaat opnieuw een sms rond die het FluBot-virus verspreidt op smartphones. Het bericht meldt een “New Voicemail”, gevolgd door een link. Safeonweb, de overheidsinstelling voor cybersecurity, roept op om niet op de link te klikken.

Het FluBot-virus kwam vorige maand al op duizenden Belgische smartphones terecht via een sms die zogezegd van Bpost kwam. Het gaat om een gevaarlijk virus dat veel schade aanricht en zich bovendien snel verspreidt naar de telefooncontacten van het slachtoffer. 

Nu waarschuwt Safeonweb voor een kort bericht: “New Voicemail”, gevolgd door een link. Wie op de link klikt, wordt gevraagd een app te downloaden. “Doe dit in geen geval”, waarschuwt Safeonweb. “Er wordt dan een virus op je toestel geïnstalleerd dat toegang kan krijgen tot je persoonlijke gegevens zoals wachtwoorden, bankkaartgegevens en je volledige contactenlijst.”

Wie de sms krijgt, kan alvorens hem te verwijderen wel een screenshot doorsturen naar verdacht@safeonweb.be. De instelling zal de links in het bericht dan laten blokkeren.

LEES OOK. Hoe komt het dat meer dan 10.000 Belgen zich laten vangen door oplichtings-sms van ‘Bpost’? “Ik ben nochtans goed met computers” (+)

bekijk ook

ZO ZIT DAT. Deze tips helpen om phishingmail te herkennen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen