Direct naar artikelinhoud
NieuwsRusland

Moskou maakt vaccin verplicht voor ambtenaren en in onderwijs, horeca en cultuur

Moskovieten staan in de rij voor een Spoetnik-vaccin in het GUM-winkelcentrum. Omdat de vaccinatiebereidheid in de stad laag is, heeft burgemeester Sobjanin een vaccinatieverplichting ingesteld voor onder anderen ambtenaren.Beeld AP

Moskou gaat inwoners verplichten om zich te laten vaccineren tegen het coronavirus. De verplichting geldt voor alle ambtenaren en iedereen die werkt in in het onderwijs, vervoer, sport, cultuur, horeca en andere delen van de dienstensector.

Vaccinatie is “een persoonlijke kwestie, maar alleen zolang je thuis zit of op de datsja”, schrijft Moskous burgemeester Sergej Sobjanin in een verklaring. Mensen die zonder vaccinatie de deur uitgaan, zijn volgens Sobjanin “medeplichtig” aan de verspreiding van het virus.

De verplichte vaccinatie geldt per direct in Moskou en de provincie rondom de hoofdstad. Werkgevers moeten ervoor zorgen dat 60 procent van hun werknemers een eerste prik heeft gehaald voor 15 juli. Een maand later moeten ze hun tweede prik hebben gehad. Alleen mensen met een medische reden mogen de vaccinatie overslaan.

De verplichtstelling is een erkenning van de Russische autoriteiten dat het eigen vaccinatieprogramma is mislukt. Ondanks de beschikbaarheid van Spoetnik-V, dat volgens een studie in The Lancet een beschermingsgraad van 92 procent heeft, heeft slechts 12 procent van de bevolking zich laten inenten. Verlotingen in priklokalen – Moskovieten kunnen onder meer een appartement winnen – helpen nauwelijks.

Wantrouwen

Twee derde van de bevolking wil zich niet laten vaccineren, blijkt uit opiniepeilingen. Russen wantrouwen Spoetnik-V en de twee andere beschikbare Russische vaccins. Dat komt voort uit achterdocht tegenover de autoriteiten, of ze zijn simpelweg niet bang voor het virus. De officiële statistieken suggereren dat Covid-19 veel minder dodelijk is dan het virus werkelijk is: de autoriteiten spreken van 127.000 doden sinds het begin van de pandemie, maar de oversterfte staat op ruim 425.000.

Ondertussen welt er alweer een nieuwe coronagolf aan. Moskou meldde dinsdag 14.000 nieuwe gevallen, een stijging van 50 procent vergeleken met een week geleden. Ambtenaren en werknemers van staatsbedrijven hebben een week vrij gekregen en de eetstandjes in winkelcentra zijn gesloten. Cafés en restaurants mogen openblijven tot 23.00 uur, geheel in lijn met het Russische beleid om de economie te beschermen tijdens de pandemie.

Weigeraars

Het is nog niet bekend wat de consequenties zijn voor mensen die het vaccin blijven weigeren. Volgens Moskouse media is de stad van plan om werkgevers wettelijk verantwoordelijk te stellen. Dat zou betekenen dat ze werknemers moeten ontslaan als die zich niet laten inenten.

Vaccins zijn er inmiddels genoeg. President Poetin zei zaterdag dat de huidige productie voldoende is om de hele Russische bevolking te vaccineren. Hij zei zich te realiseren dat Russen niet in de rij staan voor een prik. “De kwestie is, zoals zo vaak – het is een typisch fenomeen hier – dat mensen terughoudend zijn met zulke procedures.”

Poetin liet de impopulaire aankondiging van de verplichtstelling over aan Sobjanin, de burgemeester die door de president naar voren geschoven is als het gezicht van het Russische anticoronabeleid. Poetin was woensdag het land uit voor de top met de Amerikaanse president Biden.