De jonge wolf liet zich in Nederland goed filmen. ©  rr

‘Wolf van Kalmthout’ komt uit Duitse roedel

Kalmthout -

De wolf die in april op de Kalmthoutse Heide meerdere schapen doodbeet en een tijdlang door de regio zwierf, is geïdentificeerd aan de hand van zijn DNA. Het gaat om een jonge Duitse wolf afkomstig uit de Schermbeckroedel in Noordrijn-Westfalen (Duitsland).

Kristin Matthyssen

Het Belgische Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek, het Duitse Senckenberg Instituut en het CE Wolf consortium hebben de DNA-analyse van de ‘Kalmthoutse’ wolf klaar. Het dier dat in april en mei in de regio Kalmthout, Turnhout, Merksplas en Zeeland ronddoolde, luistert naar de wetenschappelijke naam GW2089m. GW staat voor gray wolf, de ‘m’ staat voor male. Hij is afkomstig uit Schermbeck in Noordrijn-Westfalen. Deze Duitse deelstaat grenst aan de provincie Luik en de Nederlandse provincies Limburg, Gelderland en Overijssel. Het gaat om een jong dier.

Jan Loos. ©  bert de deken

“De kans dat het een welp van onze Limburgse wolvenfamilie was geweest, was niet onbestaande, maar wel klein”, zegt Jan Loos van Welkom Wolf. “Dat het om een Duitse wolf ging, was de meest waarschijnlijke optie. Een Franse had ook gekund, maar deze DNA-resultaten liggen in de lijn van onze verwachtingen. Waar hij momenteel zit, is onbekend. Maar hij is nu geïdentificeerd en zal vroeg of laat weer opduiken. Een andere mogelijkheid is dat hij dood is, al wijst niets in die richting. Wolven kunnen perfect twee maanden onder de radar blijven.”

Dode geiten en schapen

Alles begon op 12 april, toen Welkom Wolf drie verschillende meldingen van een wolf in Hoevenen, Stabroek en Kapellen ontving. Volgens de getuigen liep de wolf “richting Kalmthout”. Van 3 tot 6 april waren er in het vennengebied ten noorden van Turnhout al zichtwaarnemingen en een aanval op geiten gemeld. Daar werden door Welkom Wolf haren, wolvensporen en een verse wolvendrol gevonden, terwijl het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) en het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) DNA-stalen namen op dode geiten.

Tussen 14 en 17 april werden vervolgens op de Kalmthoutse Heide drie keer dode schapen aangetroffen. Op 20 april ontving Welkom Wolf een zichtwaarneming uit de zone tussen het Groot en het Klein Schietveld in Brasschaat.

Op 25 april verscheen dezelfde wolf plots in Dinteloord in het Nederlandse West-Brabant. Hij – het blijkt een jong mannetje te zijn – stak het Schelde-Rijnkanaal over en maakte op 26 en 27 april een rondje op Sint-Philipsland en Tholen in Zeeland, waar hij zich in het natuurgebied Slikken van de Heen onder meer liet filmen bij het karkas van een wisentkoe. Op 28 april keerde de wolf terug richting Kalmthout om daar vanaf 2 mei opnieuw schade aan te richten aan kleinvee. Na 5 mei werd het stil en verdween het dier van de radar.

Van ver geroken

“Wat mij weer mateloos verbaast in dit verhaal, is dat deze wolf in een uitgestrekt slikkenrijk natuurgebied het karkas van een wisent vond. Waarschijnlijk heeft hij die al van tientallen kilometers ver geroken en is hij daarom het Schelde-Rijnkanaal overgezwommen”, zegt Loos vol bewondering. Hij verwacht in Vlaanderen nog veel zwervende wolven uit Duitsland. “Het reukvermogen van een wolf is onwaarschijnlijk adembenemend.”

Wisents zijn Europese bizons en het grootste inheemse zoogdier. In het natuurgebied bij Sint-Philipsland worden ze voor natuurbegrazing ingezet.

Wie een wolf spot, zelfs op vakantie in de Ardennen, mag dat melden bij www.welkomwolf.be.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER