Direct naar artikelinhoud
NieuwsDood-Sanda Dia

Parket-generaal ziet geen reden tot wraking van Reuzegom-rechter

Sanda Dia overleed bij een studentendoop.Beeld Telefacts NU

Het parket-generaal in Antwerpen ziet geen reden tot wraking van rechter Ilse Lommelen als voorzitter van de Hasseltse raadkamer in de zaak-Reuzegom. Dat blijkt uit de conclusies die de betrokken procespartijen van het openbaar ministerie ontvingen, zo vernam De Morgen. De raadkamer moet oordelen over het al of niet doorverwijzen van achttien leden van de vroegere studentenclub Reuzegom naar de correctionele rechtbank.

De achttien (ex-)studenten worden vervolgd voor het toedienen van schadelijke stoffen, onopzettelijke doding, onterende behandeling en weigering van hulpverlening door schuldig verzuim. De aanleiding was de dood van student Sanda Dia (20), zoon van een Senegalees-Belgisch koppel, na een erg gewelddadig doopritueel op woensdag 5 december 2018 rondom een blokhut in Vorselaar.

Het wrakingsverzoek werd op 7 juni tot verrassing van nagenoeg alle andere procespartijen neergelegd door Joris Van Cauter, advocaat van een van de studenten. De advocaten van de familie Dia zagen er een vertragingsmanoeuvre in.

Het Antwerpse hof van beroep behandelt het wrakingsverzoek aanstaande maandag al. De verwachting is dat het verzoek zal worden verworpen, waarna magistrate Ilse Lommelen gewoon terug kan zetelen in de raadkamer.

Drie bronnen bevestigen dat het parket-generaal de wraking als onterecht bestempelt. Gevraagd naar een reactie, zegt Joris Van Cauter: “Dat zou kunnen. Ik communiceer liever niet over een wrakingsverzoek, dat doe je als advocaat gewoon niet. Ik wil dit proces graag voeren in de rechtbank.” (DDC)

De advocaten van de familie Dia zagen het wrakingsverzoek als een vertragingsmanoeuvre.Beeld BELGA