Europese werkzoekenden in Verenigd Koninkrijk sinds brexit met meer dan een derde gedaald

Sinds de brexit heeft het aantal burgers uit de Europese Unie dat in het Verenigd Koninkrijk een baan zoekt, een daling met meer dan een derde gekend. Dat blijkt uit een onderzoek van wervingsplatform Indeed, gebaseerd op cijfers van de maand mei. De resultaten van de studie tonen volgens Indeed een duidelijke impact van de brexit op de Britse werkgevers, die het vaak bijzonder moeilijk hebben om nieuw personeel te vinden.

Uit cijfers van Indeed blijkt dat de vraag van werkzoekenden uit de Europese Unie naar vacatures in het Verenigd Koninkrijk met 36 procent is gedaald ten opzichte van het gemiddelde van twee jaar geleden. Met een achteruitgang van 41 procent werd in laagbetaalde functies in de horeca, de zorgverstrekking en de logistieke sector de grootste terugval opgetekend.

Immigratieregels

‘Uit de resultaten van de studie blijkt dat de strengere immigratieregels na de introductie van de brexit een impact hebben die duidelijk verder gaat dan de gevolgen van de uitbraak van de coronacrisis’, stipt de Britse krant The Guardian aan.

De scherpe daling van de belangstelling bij werkzoekenden uit de Europese Unie werd niet weerspiegeld in de vraag van geïnteresseerden uit andere regio’s uit de wereld. Het aantal clicks op vacatures vanuit landen buiten de Europese Unie daalde tijdens diezelfde periode met amper 1 procent.

Dat was ook het geval bij het aantal zoekopdrachten uit Ierland, een lidstaat van de Europese Unie waar de burgers echter wel het recht hebben behouden om na de brexit in het Verenigd Koninkrijk blijven te wonen en te werken.

‘Terwijl het aantal werkzoekenden uit de Europese Unie een dalende lijn vertoont, blijken vele Britse ondernemingen zware problemen te ervaren om voldoende personeel te vinden om een ​​groeiend aantal vacatures in te vullen nadat onder meer de horeca en de retail opnieuw hun deuren konden openen’, voert The Guardian aan.

‘Bedrijfsleiders hebben gewaarschuwd dat een gebrek aan buitenlandse werknemers als een rem zou kunnen werken op het herstel van de Britse economie na de coronacrisis. Tevens wordt aangevoerd dat die problemen uiteindelijk tot hogere prijzen voor goederen en diensten zouden kunnen leiden, aangezien personeelstekorten de werkgevers zouden dwingen hogere salarissen aan te bieden om nieuwe werknemers te kunnen lokken.’

Al sinds het Verenigd Koninkrijk vijf jaar geleden besliste om zich van de Europese Unie los te scheuren, kon een daling van het aantal werkzoekenden uit de Europese Unie worden opgemerkt.

Visumregeling

Ook Tim Martin, topman van pubketen JD Wetherspoon en nochtans een voorstander van de brexit, heeft de Britse regering opgeroepen een visumregeling uit te werken voor werknemers uit de Europese Unie, waardoor pubs en restaurants de mogelijkheid zouden krijgen meer personeel aan te trekken.

Naar schatting hebben het voorbije anderhalf jaar ongeveer 1,3 miljoen buitenlandse werknemers het Verenigd Koninkrijk opnieuw verlaten. Door de uitbraak van de coronapandemie beslisten velen immers om naar hun geboorteland terug te keren. ‘Aanhoudende reisbeperkingen en risico’s voor de gezondheid zorgen ervoor dat een deel van die werknemers tot nu toe niet zijn teruggekeerd’, aldus Indeed.

‘Maar ook de brexit heeft hierin een duidelijke rol gehad. De belangstelling van werkzoekenden uit landen buiten de Europese Unie – geleid door voormalige Britse kolonies zoals India en Hongkong – is wel toegenomen, maar onvoldoende om de dalende belangstelling van het Europese continent te compenseren.’

Jack Kennedy, econoom bij Indeed, zei dat werkgevers in hoger betalende sectoren zoals technologie, wetenschap en techniek erin zijn gelukt de tanende interesse van werkzoekenden uit de Europese Unie te compenseren met personeel uit de rest van de wereld.

‘Maar voor lager betaalde functies blijkt het veel moeilijker nog buitenlandse gegadigden te vinden’, aldus Kennedy. ‘Die leemte moet dan ook door de binnenlandse arbeidsmarkt worden opgevuld. Daar zijn echter onvoldoende kandidaten beschikbaar. Voor vele werkgevers zullen alleen aanbiedingen met hogere salarissen een oplossing kunnen brengen.’

(tb)

Meer