Paul Givan wordt de premier van de Noord-Ierse regering.
Volledig scherm
Paul Givan wordt de premier van de Noord-Ierse regering. © AFP

Akkoord over gedeeld bestuur in Noord-Ierland: Givan wordt premier, O'Neill vicepremier

De unionistische partij DUP en de republikeinse partij Sinn Féin hebben donderdag een akkoord bereikt over het behoud van het gedeeld bestuur in Noord-Ierland. Dat heeft de Britse regering bekendgemaakt. Paul Givan (DUP) wordt de premier van de Noord-Ierse regering, Michelle O'Neill (Sinn Féin) neemt de taak van vicepremier op zich, meldt de BBC. Zo wordt een nieuwe politieke crisis in Noord-Ierland afgewend en blijven vervroegde verkiezingen uit. Edwin Poots, de leider van de DUP, kondigde donderdagavond zijn ontslag aan. Poots, die nauwelijks drie weken in functie was, kreeg donderdag tijdens een partijbijeenkomst af te rekenen met forse tegenkanting.

0 reacties

  1. Odette, Joyce en Regina lieten hun DNA testen en dat veranderde hun leven: “Ik kreeg een lijst van 15 ziektes die ik nooit zou krijgen”
    PREMIUM
    3

    Odette, Joyce en Regina lieten hun DNA testen en dat veranderde hun leven: “Ik kreeg een lijst van 15 ziektes die ik nooit zou krijgen”

    Al zeker honderdduizend Belgen lieten hun DNA testen via commerciële (Amerikaanse) bedrijven als MyHeritage, Ancestry of 23andMe. Ze zijn een makkelijke, snelle en goedkope manier om in het verleden te duiken, maar wat hun handleiding niet vertelt: ze kunnen je hele leven op z’n kop zetten. Joyce, Odette en Regina deden er één — elk om hun eigen reden — en kwamen véél te weten: “Uit de test kwam: verhoogd risico op kanker. Twee jaar later kreeg ik de diagnose.”
  2. “Alcoholwaarschuwingen op elke parasol?”: sector uit ongenoegen over nieuw ontwerp rond alcoholreclame

    “Alcohol­waar­schu­win­gen op elke parasol?”: sector uit ongenoegen over nieuw ontwerp rond alcoholre­cla­me

    Een voorlopig ontwerp van een ministerieel besluit van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) over alcoholreclame zorgt voor ongenoegen binnen de sector. Daarin staat dat er gezondheidswaarschuwingen zouden moeten komen bij alle vormen van alcoholreclame en dat in een soort roterend systeem. Concreet zou dat volgens ‘VTM Nieuws’ kunnen betekenen dat er op bijvoorbeeld parasols met bierreclame ook nog verschillende alcoholwaarschuwingen moeten gedrukt worden. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) probeert te sussen: “De discussie is niet afgelopen.”