Super-dj David Guetta verkoopt hele catalogus aan Warner Music voor circa 100 miljoen dollar

Na songschrijvers als Bob Dylan en Neil Young verkoopt nu ook de Franse super-dj David Guetta zijn volledige muziekrechten aan een grote partij. De koper is zijn platenmaatschappij Warner Music, die er volgens verscheidene media een bedrag in de buurt van 100 miljoen dollar voor neertelt.

Waarom is dit belangrijk?

Er lijkt een fundamentele verschuiving aan de gang in het verdienmodel van grote muzieksterren. Ze staan hun jaarlijkse royalties af in ruil voor een monsterdeal die hun hele loopbaan overspant.

Megaster. De 53-jarige Guetta behoort met 14 miljard streams op zijn naam tot de tien meest gestreamde artiesten op Spotify. Zijn debuutalbum kwam relatief laat in zijn loopbaan, Just A Little More Love in 2002 op zijn 34ste. De Fransman versterkte sindsdien zijn status als een van de super-dj’s in de wereld via samenwerkingen met sterren als Justin Bieber, Nicki Minaj, Bruno Mars en Rihanna.

Een unieke deal. Warner Music verwerft niet alleen al zijn muziek die hij de voorbije twee decennia maakte, maar ook de rechten op alle toekomstige producties. Guetta verzekert Warner en zijn fans dat hij nog lang niet aan rentenieren denkt. De platenmaatschappij heeft ook al een deel van zijn toekomstige releases kunnen horen. Omdat Guetta een dj is en geen songwriter zoals pakweg Bob Dylan, slaat de deal op muziekopnames en niet op composities of songteksten.

De financiële details. Hoeveel Warner Music betaalt, wordt niet publiek gemaakt. Volgens media als Variety en BBC is met de deal een slordige 100 miljoen dollar gemoeid. Het is niet meteen duidelijk hoe het toekomstige werk van Guetta gewaardeerd wordt. Daar hangen per definitie onzekerheden rond: hoelang gaat Guetta door en hoe populair blijft hij?

Waarom Guetta dit doet. De Fransman heeft het in de persmededeling over “loopbaanopbouw” en “de beste mensen rond mij te hebben”. De deal geeft hem in elk geval financiële gemoedsrust. Nog een voordeel: een verkoop aan een bedrijf vermijdt later ook erfeniskwesties.

Waarom Warner Music dit doet. Voor de platenmaatschappij is het een forse investering, maar het rendement is verzekerd. De volledige streaminginkomsten vloeien voortaan richting Warner Music, net als alle rechten die gekoppeld zijn aan het gebruik van Guetta’s muziek in films, tv-series, reclamespotjes, enzovoort. Warner Music kan de catalogus ook gebruiken voor eigen creatieve projecten.

De bredere trend. Almaar meer artiesten kiezen ervoor om hun muzikale rechten deels of volledig te verkopen voor tientallen of zelfs honderden miljoenen dollars. De voorbije maanden ging het onder meer om Shakira, Neil Young, Bob Dylan en Stevie Nicks van Fleetwood Mac. Het fenomeen wordt wel eens het ‘Spotify-effect’ genoemd. De betrouwbare inkomensstroom via streamingdiensten verleidt kandidaat-kopers om hoge prijzen te bieden.

(mah)

Meer