Direct naar artikelinhoud
NieuwsDossier-Conings

Jürgen Conings kon geen slachtoffers maken: politieke wereld haalt opgelucht adem

Defensieminister Ludivine Dedonder (PS).Beeld Photo News

De politieke wereld haalt opgelucht adem, nu blijkt dat Jürgen Conings ‘geen andere slachtoffers heeft gemaakt’. ‘Met de vondst van het lichaam komt er een einde aan vijf weken onzekerheid en dreiging’, zegt minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS).

De stafchef van Defensie, Michel Hofman, reageert “opgelucht dat er geen andere slachtoffers waren”, nu de voortvluchtige, gewapende militair Jürgen Conings – die concrete plannen zou hebben gehad om een aanslag te plegen – dood is teruggevonden in het Dilserbos in Dilsen-Stokkem. Dat laat hij weten in een gezamenlijke mededeling met minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS). “Helaas is dit niet de uitkomst waarop Defensie had gehoopt. Mijn gedachten gaan in de eerste plaats uit naar zijn partner, zijn familie en zijn naasten die iemand hebben verloren die hun dierbaar was”, meldt Hofman.

Dedonder betuigt haar medeleven met het gezin van Conings en is “alle diensten die de voorbije weken intens hebben samengewerkt aan dit dossier enorm dankbaar voor hun werk en inzet in het belang van de veiligheid van ons land en zijn burgers”, zegt de minister. “Met de vondst van het lichaam komt er een einde aan vijf weken onzekerheid en dreiging.”

Maar hoe kon het dat het lichaam uiteindelijk door een fietsende burgemeester en een jager moest ontdekt worden, terwijl al vijf weken met man en macht naar hem werd gezocht, in de regio waar hij uiteindelijk gevonden is. “Conings is nét buiten de zoekzone gevonden”, zegt minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld). De minister benadrukte op VTM Nieuws ook dat de veiligheidsdiensten rekening houden met copycats, maar er is momenteel geen imminente dreiging van dezelfde aard als de dreiging die van Jürgen Conings uitging.

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) noemde het dossier van Jürgen Conings een stresstest voor alle diensten die bij de zoektocht betrokken waren. “Zij gaven blijk van professionalisme en gedrevenheid en werkten intensief samen”, aldus Verlinden. “Het was een intensieve zoektocht. Eentje van zeer lange adem. Iedereen heeft met zijn eigen expertise, in soms zeer moeilijke omstandigheden, een bijdrage geleverd.”