Econoom Moody’s: “Correctie van 10 à 20 procent op de beurzen bij een verdere verstrakking van het geldbeleid Federal Reserve”

Mark Zandi, econoom en analist bij de kredietbeoordelaar Moody’s, waarschuwt voor een stevige correctie op de beurzen als de Federal Reserve het geldbeleid verder gaat verstrakken. Hij sluit dalingen van 10 à 20 procent niet uit.

Waarom is dit belangrijk?

Het beleid van de centrale banken heeft een enorme impact op onder meer de aandelenmarkten. Een stijgende rente knibbelt onder meer aan de winstmarges van de ondernemingen omdat de schulden duurder worden. Minder winst, betekent doorgaans minder dividend voor de aandeelhouders. Daardoor worden aandelen minder aantrekkelijk en hebben beleggers meer aandacht voor rentevaste activa, zoals obligaties. Een hogere rente resulteert immers in een hogere coupon.

Maandagochtend werd in onze contreien al pijnlijk duidelijk hoe gevoelig de beurzen reageren op de dreiging van een renteverhoging. Kort na het luiden van de openingsbel verloor de Bel20 0,5 procent en ging de Eurostoxx50 0,55 procent lager. Daarmee werd een vervolg gegeven aan de neerwaartse tendens van afgelopen vrijdag.

Angst voor renteverhoging

Die paniekreactie kwam er onder meer nadat Fed-bestuurder James Bullard afgelopen vrijdag zei dat een renteverhoging in 2022 niet is uitgesloten. Eerder die week zei de Federal Reserve na een rentevergadering dat het in 2023 tot twee keer toe de rente zal verhogen. De boodschap van Bullard zorgde dan ook voor paniek op de beurzen. De Dow Jones verloor vrijdagavond 1,6 procent en de Nasdaq moest 0,9 procent prijsgeven. De S&P500 ging 1,3 procent lager.

Dat is weliswaar niets in vergelijking met wat er ons te wachten staat als de Amerikaanse centrale bank het beleid gaat verstrakken, althans dat is waar Zandi voor waarschuwt. De analist bij Moody’s zei in een interview met CNBC dat hij correcties van 10 à 20 procent niet uitsluit bij een verdere verstrakking van het monetaire beleid. En, in tegenstelling tot de scherpe dalingen van de afgelopen jaren, verwacht Zandi dat een snel herstel er deze keer niet zal inzitten, vooral omdat de markt hoog gewaardeerd is. Hij schat dat het wel een jaar kan duren voordat de markt weer break-even draait.

Geen recessie

“De tegenwind voor de aandelenmarkt neemt toe”, zei Zandi. “De Federal Reserve moet hier schakelen omdat de economie zo sterk is.” Hij suggereert dat de correctie misschien al aan de gang is omdat beleggers bang beginnen te worden.

Ondanks zijn marktwaarschuwing gelooft Zandi dat de economie een recessie zal afwenden, omdat de neergang meer te maken heeft met te hoge prijzen voor risicovolle activa dan met een ernstig fundamenteel probleem. “De economie zal uit zijn voegen barsten”, klonk het in het interview. “De werkloosheid zal laag zijn. De loonstijging zal sterk zijn.”

(am)

Lees ook:

Meer