Direct naar artikelinhoud
InterviewZuhal Demir

Zuhal Demir over de PFOS-kwestie: ‘Ik ben minister van Leefmilieu en ik doe mijn werk. Mag dat nog?’

Zuhal Demir over de PFOS-kwestie: ‘Ik ben minister van Leefmilieu en ik doe mijn werk. Mag dat nog?’
Beeld BELGA

Dat Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) wars van alle ‘geplogendheden’ pleitte voor een onderzoekscommissie, werd haar binnen de Vlaamse regering niet in dank afgenomen. Coalitiepartners CD&V en Open Vld waren woest en zelfs minister-president Jan Jambon noemde haar tot 2 keer toe ‘te voortvarend’. ‘Er wordt dan gewezen naar mijn temperament, maar je zit toch niet in de politiek om je ogen dicht te doen?’

U was vorige week nogal stil voor uw doen. Moest u even zwijgen om de vrede binnen de coalitie te bewaren?

(lacht) Was ik zo stil? We werden gewoon overspoeld met flarden informatie en onthullingen, dag na dag. Ik vind het logisch om dan als bevoegd minister wat afstand te nemen van wat er al dan niet gebeurd is in het verleden en mij te focussen op het oplossen van het probleem. We zijn in de woongebieden in Zwijndrecht nu stalen aan het nemen van de bodem, het water, de voeding en vanaf 1 juli zullen er ook bloedstalen genomen worden bij de mensen, wat eigenlijk het belangrijkste is.”

Eigenlijk gebeurt vandaag al het extra onderzoek, waarvan OVAM in 2017 al gezegd had dat ze er werk van zou maken. Waarom is dat toen niet gebeurd?

“Dat moet de onderzoekscommissie uitspitten. Ik heb ook niet alle antwoorden, voor hetzelfde geld weet ik ook maar flarden van het hele verhaal.”

Volgens mij bent u dat parallel wel aan het uitspitten.

“Ik heb natuurlijk alle info opgevraagd bij OVAM, maar er zijn nog veel andere instanties hé. Je hebt ook de vervuiler, 3M. Wat wisten zij over die stof en sinds wanneer? Ik heb ze nog niet gehoord hoor, ik wacht nog altijd op informatie. Nu politieke partijen naar elkaar wijzen, leunen ze bij 3M waarschijnlijk lachend achterover.”

Nog even terug over OVAM: zij kregen in 2017 een nota van professor Tytgat, waarin hij aanraadt om uit voorzorg geen eitjes uit de tuin meer te eten. Heeft OVAM het kabinet van de toenmalige minister Joke Schauvliege (CD&V) daarover ingelicht?

(aarzelt) Dat weet ik niet.”

Dus u heeft tot nu toe geen indicaties dat het kabinet-Schauvliege op de hoogte was?

“Ik kan niets met 100% zekerheid zeggen. Ik ga dus ook geen intentieproces maken.”

Maar voor alle duidelijkheid: u heeft van OVAM nog geen document of mail gekregen, waaruit zwart op wit blijkt dat zij het kabinet-Schauvliege destijds wél op de hoogte hebben gebracht.

“Ik ga daar geen commentaar op geven.”

Waarom niet? U lijkt iets te weten.

(ontwijkend) OVAM zal alle transparantie bieden aan de onderzoekscommissie. Het is echt niet aan mij om hier iemand voor de bus te gooien.”

Over die onderzoekscommissie gesproken: zelfs uw partijgenoot - minister-president Jan Jambon - noemde u “te voortvarend” toen u daarvoor pleitte. Was u dat ook?

(Haalt haar schouders op) Ik kreeg heel veel vragen van de parlementsleden waarop ik ook niet kon antwoorden, maar waarop zij - en de mensen van Zwijndrecht - wel antwoorden verdienen. En dan wordt er gewezen naar mijn temperament… Elk vogeltje zingt zoals het gebekt is. Als ik verontwaardigd ben, dan reageer ik en volgen er acties. Dat moet de drijfveer zijn van elke politicus. Je zit toch niet in de politiek om je ogen dicht te doen.”

Zuhal Demir over de PFOS-kwestie: ‘Ik ben minister van Leefmilieu en ik doe mijn werk. Mag dat nog?’
Beeld Photo News

Bent u geschrokken van de reacties binnen de Vlaamse regering?

(aarzelt) Ja, natuurlijk. Ik had het inderdaad niet afgetoetst en dat hoort blijkbaar niet tot ‘de geplogendheden’. Uiteindelijk zijn alle partijen het er nu wel over eens dat we dit eens grondig moeten onderzoeken. Een onderzoekscommissie leek mij de beste oplossing.”

Omdat iedereen daar onder ede verhoord kan worden?

“Het leek mij de meest transparante manier voor zo’n complex dossier. Maar inderdaad, ik vraag me af of 3M, de vervuiler, zomaar alles zou vertellen tijdens een gewone hoorzitting. Een onderzoekscommissie kan informatie bemachtigen, die je als parlementslid of zelfs als minister niet krijgt.”

Wat mij opviel: Jambon heeft zijn kritiek op uw optreden een week later nog eens herhaald in het Vlaams Parlement. Dan denk ik: dat is op vraag van de coalitiepartners.

(lacht) Dat moet u aan hem vragen.”

Wist u dat u nog eens een publiek standje zou krijgen?

“Ik had die speech op voorhand gelezen ja, heel de regering wist wat hij zou zeggen. Het hoort er natuurlijk bij als minister-president, het evenwicht bewaren. Voor mij was dat natuurlijk niet prettig, om achteraf in de pers te lezen dat ik door het stof moest. Ik ben stevig aangepakt en er zijn harde woorden gevallen. Maar uiteindelijk werken we nu met alle collega’s in de regering goed samen aan oplossingen.”

En stiekem weet u ook wel dat u hier persoonlijk mee gescoord hebt hé. De ‘minister van het volk’ werd u deze week genoemd.

(lange stilte) U zegt dat, maar dat is alvast niet waarom ik het deed. Ik ben minister van Leefmilieu en ik doe mijn werk. Mag dat nog?”