Direct naar artikelinhoud
AchtergrondZaak-Reuzegom

Wrakingsverzoek advocaat Joris Van Cauter draait om fax: zaak-Reuzegom ligt stil tot september

Advocaat Joris Van Cauter: ‘Waarom schrijft een rechter individuele brieven? Het is een fundamenteel principe: de rechter spreekt met één stem.’Beeld BELGA

Pas op 28 juni wordt duidelijk of rechter Ilse Lommelen kan aanblijven als voorzitter van de raadkamer in de zaak-Reuzegom. Advocaat Joris Van Cauter wil haar wraken vanwege een fax.

“Ik betreur het mediatieke vuur dat in deze zaak gestookt wordt”, zo begon advocaat Joris Van Cauter zijn tussenkomst voor het hof van beroep in Antwerpen. “Men is in een kramp geschoten. Wij hebben niet het gevoel gelijk voor de rechter te staan.”

Van Cauter verdedigt een van de achttien leden van de inmiddels ontbonden studentenclub Reuzegom voor wie het parket in Hasselt de doorverwijzing naar de correctionele rechtbank vraagt voor het opzettelijk toedienen van schadelijke stoffen met de dood tot gevolg en schuldig verzuim. Zij waren actief of zijdelings betrokken bij een uit de hand gelopen doopritueel dat in december 2018 het leven kostte aan student Sanda Dia (20).

‘Pedalen kwijt’

De raadkamer in Hasselt had de knoop op maandag 7 juni moeten doorhakken, maar net voor aanvang van de zitting wraakte Van Cauter voorzitster Ilse Lommelen. Hij legde vandaag in de rechtszaal uit dat hij vier dagen daarvoor een brief naar de griffie in Hasselt had gestuurd om bevestigd te krijgen dat het zou gaan om een inleidingszitting en hij de mogelijkheid zou krijgen om mondeling toe te lichten waarom hij graag met de meer dan 30 overige advocaten in de zaak conclusietermijnen wou doen vastleggen. De griffie reageerde op vrijdag 4 juni met een fax waarin stond dat de zaak “zeker zal worden behandeld op de zitting van maandag”. Aan de overige advocatenkantoren faxte de griffie diezelfde namiddag een gelijkaardige brief met een andere formulering.

“Ik mag niet weten wat de rechter schrijft aan anderen en anderen mogen niet weten wat de rechter schrijft aan mij”, argumenteerde Van Cauter. “Waarom schrijft een rechter individuele brieven? Het is een fundamenteel principe: de rechter spreekt met één stem. Die komt niet even van het katheder af. De rechter is de pedalen kwijt.”

Advocaat-generaal Filip Claes suggereerde dat Van Cauter het incident mogelijk zelf heeft uitgelokt, als procedurele valstrik: “Er is in elk geval geen sprake van vooringenomenheid en ook geen reden tot wraking.”

Lange baan

Ook de meeste andere advocaten van verdachten leken in het verhaal van de faxen niks anders te zien dan een poging tot praktische organisatie van een zitting met om en bij de 35 advocaten. “Mijn cliënt wil zo snel mogelijk een proces, en waarheidsvinding”, zei advocaat Jorgen van Laer. Van Cauter kreeg in de zaal enkel steun van Walter Damen, advocaat van een Reuzegommer. Ook hij tilt erg zwaar aan de manier van handelen van Ilse Lommelen: “En wij doen dit niet om tijd te rekken.”

Joris Van Cauter: “Ik heb die brief verstuurd met de beste bedoelingen en om chaos te voorkomen. Ik deed mijn voorstel om orde te scheppen in de kakofonie.”

Advocaat Walter Damen.Beeld BELGA

De wrakingsprocedure op 7 juni was een verrassing voor de meeste overige procespartijen, en ook voor de familie Dia die speciaal hiervoor naar Hasselt was gekomen. “Voor die mensen was dat een donderslag bij heldere hemel”, zei Elisa Van Bocxlaer, advocate van enkele familieleden. “Als Joris Van Cauter de behoeder is van onze agenda’s en nutteloze verplaatsingen wil vermijden, dan lijkt het mij dat de agenda’s die dag plots niet zo belangrijk meer waren. De intentie is duidelijk: men wil de zaak op de lange baan schuiven.”

Het hof van beroep velt op maandag 28 juni om 14 uur een arrest over het wrakingsverzoek. Toevallig is dat exact hetzelfde tijdstip als de eerstvolgende zitting van de raadkamer in Hasselt. Dus die lijkt alvast geannuleerd.

Sven Mary, advocaat van de vader van Sanda: “De zaak is nu hoe dan ook over de zomer getild. Ofwel wordt er niet gewraakt en dan doen we in september verder. Ofwel gebeurt dat wel, en dan moet een nieuwe voorzitter het hele dossier beginnen instuderen.”

Het dossier-Reuzegom telt ongeveer 3.000 pagina’s.