Direct naar artikelinhoud
NieuwsPFOS

Bart De Wever (N-VA) bijt van zich af op PFOS-gemeenteraad: ‘Volksgezondheid voorop in élk dossier’

Bart De WeverBeeld BELGA

Wat wist u over de PFOS-vervuiling? Waarom heeft u niet eerder gecommuniceerd? Welke maatregelen zal u nemen? In een spoedzitting werd Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) maandagavond overstelpt met vragen van de oppositie. ‘U wilt geen paniekvoetbal. Maar dit lijkt op blind voetballen.’ Volgens De Wever plaatst hij in elk dossier de volksgezondheid voorop, en zal de onderzoekscommissie dat ook duidelijk maken.

en

Gisteravond kwam de gemeenteraad in spoed bijeen rond het PFOS-dossier. Het was PVDA-fractieleider Peter Mertens die om de extra zitting vroeg, nadat bekend raakte dat het stadsbestuur al sinds 2017 op de hoogte was de vervuiling met ‘forever chemicals’ in Zwijndrecht. “Burgemeester De Wever moet snel duidelijkheid geven bij wat hij allemaal wist en waarom er geen actie werd ondernomen om de gezondheidsschade van zijn inwoners te voorkomen”, vond hij. “Dit ruikt naar schuldig verzuim.” Vlaams Belang, Groen en CD&V steunden hem in zijn vraag. 

De spoedzitting begon met een moment van stilte. Die vroeg de burgemeester voor de slachtoffers van het ingestorte schoolgebouw op Nieuw Zuid. Daarna vuurde de oppositie haar vragen af. 

Imade Annouri van Groen eiste transparantie over de huidige situatie. “U zei weken geleden al dat u geen paniekvoetbal wil. Daarmee ben ik het eens. Maar nu lijkt het alsof er blind gevoetbald wordt.” Antwerpenaren willen volgens hem “kristalheldere informatie” over de risico’s die ze lopen. 

Sam Van Rooy (Vlaams Belang) vroeg onder meer door over de impact op de Oosterweelwerken. 

Burgemeester De Wever beet van zich af en herhaalde dat de Vlaamse onderzoekscommissie duidelijk zal maken dat hij zich niets te verwijten heeft. “Volksgezondheid staat voorop in élk dossier”, verzekerde De Wever, die de Oosterweelwerken net “een deel van de oplossing” noemde.

De Wever wees er tijdens zijn tussenkomst op dat PFOS-vervuiling rond de 3M-site “geen geheim” was, maar integendeel al sinds jaar en dag algemeen bekend. Volgens De Wever was er bij de beruchte communicatie aan het stadsbestuur in 2017 echter geen sprake van gezondheidsrisico’s. “Als in de documenten had gestaan dat de gezondheid in gevaar was, had niemand mij kunnen tegenhouden om daarover te communiceren en ik ga ervan uit dat dat ook voor de andere betrokkenen geldt”, zegt hij. “Maar er stond zwart op wit dat er géén gevolgen waren voor de humane populatie.”