Homans over PFOS-commissie: ‘Zitje voor PVDA kan alleen in onderzoekscommissie met 27 leden’

 ©  BELGA

Om ook oppositiepartij PVDA een zitje in de onderzoekscommissie naar de PFAS- en PFOS-vervuiling te geven, zou die commissie uitgebreid moeten worden naar 27 leden. Maar dat zou ‘compleet onwerkbaar’ zijn, heeft Vlaams parlementsvoorzitter Liesbeth Homans (N-VA) dinsdag in De ochtend gezegd.

blg

In het Uitgebreid Bureau van het parlement werden maandag de krijtlijnen vastgelegd voor de onderzoekscommissie die het dossier van de PFOS-vervuiling op en rond de 3M-site in Zwijndrecht moet uitspitten.

Er zal worden gewerkt met vijftien leden, volgens de grootte van de fracties: vijf voor N-VA, drie voor Vlaams Belang, twee voor CD&V, twee voor Open VLD, twee voor Groen en een voor Vooruit. PVDA zal niet in de commissie kunnen zetelen, tot grote ontevredenheid van die partij.

PVDA-partijvoorzitter Peter Mertens sprak tijdens de Antwerpse gemeenteraad zijn vrees uit dat de onderzoekscommissie een ‘doofpotoperatie’ wordt omdat ‘verschillende partijen elkaar de hand boven het hoofd zullen houden’.

Voorzitter van het Vlaams Parlement Liesbeth Homans legde dinsdag in De ochtend uit waarom de oppositiepartij geen plaats in de onderzoekscommissie heeft.

‘Het staat verankerd in het reglement van het parlement dat je met evenredigheid moet werken. Zo kom je aan vijftien leden. Groter moet je niet gaan, want als je PVDA een zitje zou willen geven, moet de onderzoekscommissie uitgebreid worden naar 27 leden. Dat is compleet onwerkbaar, dat gaan we niet doen.’

Volgens Homans is ‘iedereen’ het erover eens dat een commissie met 27 leden van het goede te veel is. ‘Je zou nooit op een deftige manier een onderzoek kunnen starten.’

PVDA-fractieleider Jos D’Haese zou vandaag alsnog een voorstel op tafel leggen om het reglement van het Vlaams Parlement te wijzigen zodat zijn partij alsnog een lid kan afvaardigen, zoals in de Kamer gebeurt.

Maar afwijken van het reglement is voor Homans geen optie. ‘Dan gaat de doos van Pandora open. Er worden ook strafrechtelijke onderzoeksdaden gesteld. Als je van het reglement afwijkt, zou het kunnen dat de daden die worden gesteld door de rechtbank in twijfel worden getrokken, en dat risico wil ik ook niet lopen.’