Direct naar artikelinhoud
NieuwsJürgen Conings

Ex-Vlaams Belangers organiseren herdenkingen voor Jürgen Conings: ‘Hulde aan een moedige veteraan’

Carrera Neefs.Beeld Facebook

Rob Verreycken heeft op sociale media een groep aangemaakt waarin hij een affiche deelt die oproept om zondag bijeen te komen aan het Dilserbos. Carrera Neefs roept dan weer op tot een bloemenhulde in Brussel.  Beide zijn ex-Vlaams Belangers.

Terwijl Jürgen Conings voortvluchtig was, met zijn gestolen zware wapens, waren er al massale steunbetuigingen. Een steungroep op Facebook had op een bepaald moment 50.000 leden en tijdens het pinksterweekend gingen enkele honderden personen hun steun betuigen tijdens mars in het Dilserbos. Een deel van die steun werd aangezwengeld door enkele bekende namen binnen extreemrechts, onder wie Tomas Boutens en Rob Verreycken.

Ze zetten die steun verder nu blijkt dat Conings overleden is na zelfdoding. Boutens Facebook-profiel is geschrapt na een bericht in de ochtend. Verreycken, oud-parlementslid voor Vlaams Belang, heeft een Telegram-kanaal opgericht dat oproept voor een herdenkingsmoment op zondag in het Dilserbos. Boutens is een van de leden in dat kanaal. 

Verreycken schrijft dat ze “hulde willen brengen aan een veteraan die moedig zijn volk en land diende, maar in de steek gelaten werd toen hij hulp verdiende”.   

Scheldtirade

Gevraagd naar meer uitleg komt Verreycken aan de telefoon niet verder dan een scheldtirade. Deze krant bracht samen met VRTNWS aan het licht hoe zijn zoon een nazigroet uitbracht in kamp Breendonk, bij een bezoek met een neonazigroep. Verreyckens zoon is daar begin deze maand voor veroordeeld tot zes maanden cel met uitstel en een boete van 800  euro.

Scheldtirade
Beeld BELGA

Zijn vader Wim Verreycken zat aan de wieg van het Vlaams Blok, maar zat ook bij de VMO-militie waarmee hij in 1963 een bom plaatste aan de Congreskolom. Net aan dat monument voor de onbekende soldaat in Brussel wil Carrera Neefs zondag een bloemenhulde brengen voor Jürgen Conings, alvorens af te zakken naar het gedenkmoment in Dilserbos.  

Daartoe roept ze onder andere op in de Telegram-groep van Verreycken, met een affiche met daarop “ter nagedachtenis van de moedige man”. 

“Deze man is continu door het slijk gehaald, maar hij was ook een man en een vader”, zegt Neefs, die afgelopen najaar uit het Vlaams Belang werd gezet nadat ze in een dirndl – traditionele Beierse klederdracht – bloemen neerlegde bij het graf van een SS’er.

De bloemenhulde op zondag organiseert ze als lid van de Nationale Beweging, de organisatie van Edouard Hermy, ook een oud-VMO’er. 

Nadat hij een maand gezocht werd door politie en parket, krijgt Conings zaterdag een uitvaart bij uitvaartcentrum Papillon in Maasmechelen. Daar bevestigen ze dat er vrijdagavond een begroeting zal plaatsvinden van 19 tot 20.30 uur. “Maar we vragen vooral sereniteit”, klinkt het. “Het zal een open begroeting zijn, maar politieke statements zullen niet welkom zijn.”

Wie met vragen zit over zelfdoding kan surfen naar www.zelfmoord1813.be of bellen naar 1813.