Direct naar artikelinhoud
Voor u uitgelegdCoronapas

Je ‘coronacertificaat’ of ‘coronapas’ aanvragen: hoe doe je dat? En hoe werkt dat Covid Safe Ticket?

Je ‘coronacertificaat’ of ‘coronapas’ aanvragen: hoe doe je dat? En hoe werkt dat Covid Safe Ticket?
Beeld BELGA

Hoe vraag je je ‘coronapas’ of het ‘Covid Safe Ticket’ (CST) aan? En waar kun je ermee naartoe in België? Een overzicht.

en

Blijf op de hoogte

Download hier de app van De Morgen en krijg via onze app als eerste een bericht over relevante verhalen en de belangrijkste nieuwsfeiten van de dag. Zo hoeft u niets te missen.

Waar moet je een CST voorleggen in ons land?

Het Overlegcomtié heeft het gebruik van het CST uitgebreid. Hier moeten alle Belgen sinds 1 november een coronapas voorleggen:

• Discotheken en nachtclubs.

• Cafés en restaurants (behalve op het terras).

• Fitnesscentra.

• Evenementen met minimum 50 aanwezigen binnen en minimum 100 buiten. Daarnaast is ook het dragen van het mondmasker verplicht

• Organisatoren krijgen de vrijheid om een coronapas te vragen, ongeacht de omvang van hun evenement.

• In Vlaanderen mogen ook woon-zorgcentra een CST vragen.

Wat is een coronacertificaat?

Het Covid Safe Ticket is een document, zowel op papier als digitaal te verkrijgen, met daarop een QR-code met alle essentiële informatie. Je kan het krijgen als je volledig gevaccineerd bent, de voorbije zes maanden de ziekte al hebt doorgemaakt of een negatieve coronatest kan voorleggen. 

In de praktijk gaat het om drie verschillende soorten certificaten:

- Een vaccinatiecertificaat bewijst dat je volledig gevaccineerd bent tegen het Covid-19-virus. Dat moet gebeuren met een door Europa erkend vaccin. In de meeste gevallen is er ook een wachtperiode van een aantal weken na de tweede prik, omdat de bescherming dan pas optimaal is.

- Met een testcertificaat kan je bewijzen dat je een Covid-19-test onderging waarvan het resultaat negatief was. Een PCR-test mag niet ouder zijn dan 72 uur, een sneltest niet ouder dan 24 uur. 

- Een herstelcertificaat toont aan dat je hersteld bent van Covid-19 na een eerdere positieve Covid-19-test. In ons land worden een herstelcertificaat en een certificaat van één vaccindosis gelijkgesteld met een volledige vaccinatie. 

Het is dus mogelijk dat je meerdere certificaten ontvangt, want voor elke test en elke vaccinatie (zowel je eerste als je tweede) ontvang je een afzonderlijk certificaat.

Hoe vraag ik het aan?

Er zijn een paar manieren om het certificaat aan te vragen. Via je smartphone kun je de officiële CovidSafeBe-app downloaden. Je moet er dan drie vragen beantwoorden die uitwijzen welke Covid-certificaten er voor jou beschikbaar zijn. Om die in de app te ontvangen, moet je je aanmelden met een digitale ID, zoals Itsme. 

Wie liever de website gebruikt, kan terecht op www.covidsafe.be. Daar vind je de link naar de overheidswebsites waar je jouw certificaat kunt downloaden en eventueel afdrukken. Het is ook mogelijk het certificaat te laten opsturen naar je thuisadres, maar dan moet je er wel rekening mee houden dat je het document pas een week later krijgt.

Ten slotte is er ook een telefoonnummer waarop je een papieren document kunt aanvragen. Voor Vlaanderen is dat via het nummer 078/78.78.50, Brusselaars kunnen bellen naar 02/214.19.19. 

Een afbeelding van de officiële CovidSafe-app, die je kunt downloaden.Beeld rv

Heb ik voor mijn kind een certificaat nodig?

Kinderen jonger dan 12 hebben geen coronacertificaat nodig, bijvoorbeeld om te kunnen reizen. Kinderen tussen 12 en 18 jaar hebben wel een pas nodig. 

Elk EU-land kan wel andere voorwaarden opleggen aan kinderen tussen 6 en 18 jaar. De voorwaarden per land en regio vind je terug op reopen.europa.eu.

Welke informatie staat er op het coronacertificaat?

Op de ‘coronapas’ staan een unieke QR-code en enkele persoonsgegevens, zoals je naam, geboortedatum, datum van afgifte, informatie over je vaccinatie of het resultaat van je coronatest. Om privacyredenen worden er geen andere gezondheidsgegevens meegedeeld. Die gegevens mogen bovendien ook niet worden opgeslagen door de landen die je bezoekt. Er is ook geen centrale EU-databank.

Vanaf wanneer is mijn certificaat beschikbaar?

Het vaccinatiecertificaat is beschikbaar de ochtend nadat de vaccinatiecentra de gegevens hebben ingevoerd in de Vaccinnet-databank. Meestal voeren zij die data in op de dag van de vaccinatie zelf, maar dat kan ook enkele dagen later zijn. 

Een testcertificaat is beschikbaar anderhalf uur nadat de labo’s de testresultaten hebben ingevoerd in de databank van Sciensano. Meestal valt dat moment ongeveer samen met het moment waarop je verwittigd wordt van de uitslag van je test.

Een herstelcertificaat is beschikbaar anderhalf uur nadat de labo’s de testresultaten van een positieve Covid-test ingevoerd hebben in de databank van Sciensano. Opgelet: ook al is het certificaat vanaf dat moment beschikbaar, toch zal het pas 14 dagen later geldig zijn.

Hoeveel kost het?

Het coronacertificaat is gratis.

Hoe lang is het certificaat geldig?

Het vaccinatiecertificaat is 1 jaar geldig, vanaf de dag van de vaccinatie. 

Een testcertificaat is 72 uur geldig, te tellen vanaf het moment van de test. Omdat labo’s tijd nodig hebben om de testen te verwerken en de resultaten te registreren, ontvang je meestal een certificaat dat nog 24 tot 48 uur geldig is.

Een herstelcertificaat is geldig vanaf 11 dagen na het moment van een positieve test, en blijft 180 dagen geldig te rekenen vanaf het moment van de test.

Waar kan ik met de coronapas naartoe reizen?

Het coronacertificaat is alleen geldig voor reizen binnen Europa. De Europese Commissie werkt wel samen met de Wereldgezondheidsorganisatie om ervoor te zorgen dat het Europese certificaat ook elders in de wereld wordt erkend. De kans is wel erg groot dat populaire vakantiebestemmingen buiten Europa het certificaat zullen aanvaarden.

Experts raden reizen buiten Europa nog altijd af. Binnen de EU staan alle landen ongeveer op het zelfde vaccinatieniveau en kunnen ze vrij gelijkaardige curves voorleggen. Dat is lang niet het geval in de rest van de wereld.