Direct naar artikelinhoud
NieuwsCoronavirus

Reizen weer wat eenvoudiger: Vlaanderen kleurt net als grote delen van Europa groen op coronakaart

Reizen weer wat eenvoudiger: Vlaanderen kleurt net als grote delen van Europa groen op coronakaart
Beeld Florian Van Eenoo Photo News

De Europese coronakaart kleurt, afgezien van Nederland, Spanje, Portugal en enkele kleinere regio’s in andere landen, bijna volledig groen. Ook Vlaanderen krijgt een groene kleur. Brussel en Wallonië behouden hun oranje kleur.

Het aantal coronagevallen in Nederland daalt en daardoor zijn de provincies Groningen en Friesland groen geworden. De rest van het land kleurt nog oranje. Ook Spanje en Portugal kleuren (grotendeels) oranje. Het zuiden van Spanje krijgt zelfs een rode kleur. 

De kaart van de Europese gezondheidsdienst ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control) is gebaseerd op het aantal positieve tests in de afgelopen veertien dagen. De organisatie kijkt ook naar het percentage positieve tests van het totale aantal uitgevoerde tests. 

Sinds vorige week zijn de voorwaarden van de kleurencodes aangepast. Landen krijgen een groene kleur als de veertiendaagse incidentie lager ligt dan 50 besmettingen per 100.000 inwoners en als de positiviteitsratio onder de 4 procent daalt, of als de veertiendaagse incidentie onder de 75 ligt en de positiviteitsratio minder dan 1 procent bedraagt.

Deze week kleurt Vlaanderen groen op de Europese kaart. De incidentie is er gedaald tot 61 besmettingen per 100.000 inwoners en de positiviteitsratio bedraagt 0,99 procent. Daarmee is (nipt) aan de tweede voorwaarde voldaan. 

De groene kleur is vooral goed nieuws voor wie op reis wil gaan of terugkeert van vakantie. Dat kan immers veel eenvoudiger tussen groene zones. Verbleef je in een groene of oranje zone, dan zijn er geen verplichtingen tot quarantaine of test. Maar elke terugkerende reiziger die meer dan 48 uur in het buitenland verbleef, moet nog voor aankomst in België het Passenger Locator Form invullen.

Reizen weer wat eenvoudiger: Vlaanderen kleurt net als grote delen van Europa groen op coronakaart
Beeld ECDC