Direct naar artikelinhoud
NieuwsFestival

Afgelast Tomorrowland kan niks terugbetalen van 1,8 miljoen euro Vlaamse steun

Afgelast Tomorrowland kan niks terugbetalen van 1,8 miljoen euro Vlaamse steun
Beeld Stefaan Temmerman

De 1,8 miljoen euro aan Vlaamse steun die Tomorrowland kreeg om dit jaar alsnog een festival te organiseren, is al volledig besteed aan voorschotten aan leveranciers. Dat zegt de festivalorganisatie. Een terugbetaling zit er volgens Tomorrowland niet in. Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld) verklaarde vanochtend nog dat het festival enkel de kosten zou moeten terugbetalen die het nog zou kunnen recupereren.

en

Woensdag besliste Tomorrowland definitief dat er geen nieuwe editie komt, nadat de burgemeesters van Rumst en Boom geen vergunning wilden geven. Ministers van de Vlaamse en federale regering probeerden de burgemeesters nog te overtuigen en droegen allerlei pistes aan, maar de burgemeesters hielden voet bij stuk. 

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld) vindt de annulatie van Tomorrowland jammer, maar hij heeft wel begrip voor de beslissing van de burgemeesters. "Ze hebben een erg moeilijke afweging moeten maken", aldus Somers. 

"Zij hebben ook een verantwoordelijkheid naar de publieke gezondheid. En als zij op basis van hun inzichten en overtuiging vinden dat het niet kan, dan moeten wij dat respecteren. Ik betreur dat, maar ik respecteer dat ten volle.” 

Voorschot

Om aan de organisatie van het festival te kunnen beginnen, had Tomorrowland eerder al 1,8 miljoen euro aan steun gekregen van de Vlaamse regering. Het ging om een voorschot. De afspraak was dat Tomorrowland het voorschot niet moest terugbetalen als het festival niet zou kunnen plaatsvinden door de coronamaatregelen van de overheid. De zaak ligt nu iets ingewikkelder. Volgens minister Somers zal Tomorrowland enkel de kosten die het zelf kan recupereren moeten terugbetalen aan de Vlaamse overheid.

"We hebben destijds voor de hele culturele sector gezegd dat we een stuk van het risico voor hen wilden afdekken. Het is een soort waarborgregeling voor het geval dat men contracten heeft afgesloten, betalingen heeft gedaan aan derden en men toch geconfronteerd wordt met een neen. We gaan dat bekijken. We gaan de regeling op een correcte manier toepassen", zegt minister Somers daarover. 

"Ik sta daar 100 procent achter. Want anders gaan heel veel culturele events, ook kleinschalige, niet durven van start gaan in deze onzekere tijden. Op een zeker moment moet je als overheid achter je culturele sector staan en bereid zijn daar een inspanning voor te doen.”

Financiële kater

Maar kosten terugbetalen die nog gerecupereerd kunnen worden, zijn er volgens Tomorrowland niet. “We hebben voor 50 miljoen euro aan orders geannuleerd”, zegt woordvoerster Debby Wilmsen. “Heel wat van die kosten zijn voorschotten die niet worden terugbetaald. Het gaat dan bijvoorbeeld om bestellingen van polsbandjes die al moesten worden gefabriceerd, of van toiletten of vloerplaten. We kunnen die kosten uiteraard bewijzen. Het geld van Vlaanderen was welgekomen, maar het is nu besteed.”

Wilmsen wijst er verder op dat de 1,8 miljoen euro aan Vlaamse steun die dus niet zou moeten worden terugbetaald “nog geen tiende” is van wat al was uitgegeven om eind augustus een festival te kunnen organiseren. De financiële kater voor Tomorrowland is dan ook enorm, klinkt het. 

“En dat staat nog los van alle andere sectoren die hier ook door getroffen worden”, zegt Wilmsen. “Denk bijvoorbeeld maar aan taxibedrijven en hotels.” Volgens de festivalorganisatie staat een Tomorrowland-weekend steevast in de top drie van drukste weekends van het jaar voor hotels in Antwerpen, Brussel én Mechelen en zijn de twee festivalweekends zelfs de allerdrukste voor taxibedrijven in de ruime regio én voor airbnb’s in de provincies Antwerpen en Vlaams-Brabant. 

Bart Somers.Beeld Pieter-Jan Vanstockstraeten / Photonews