zaterdag 26 juni 2021 - Binnenland
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

  

Hongerstakers

PS wil regularisatie mensen zonder papieren

Brussel

PS legt de regularisatie van mensen zonder papieren op tafel. Aanleiding zijn de 400 sans-papiers die een maand in hongerstaking zijn. Dit kan niet anders dan tot spanningen leiden binnen de federale regering.

De Franstalige socialisten zijn niet ongevoelig voor de actie van de groep mensen zonder papieren die op de campussen van VUB en ULB en in de Brusselse Begijnhofkerk verblijven. Ze zijn al sinds 23 mei in hongerstaking. Vrijdagavond kwam de PS ineens met een fors standpunt voor regularisatie. De partij vraagt dat staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) een interministeriële conferentie samenroept waarin regularisatie besproken wordt en waar duidelijke criteria wettelijk worden vastgelegd. “Die conferentie is een idee van Mahdi zelf”, reageert de woordvoerder van de staatssecretaris. “Maar die gaat niet over regularisatie, wel over hoe je erkende vluchtelingen bijvoorbeeld sneller op de arbeidsmarkt integreert. Wat die criteria betreft: het is net nodig om elk dossier individueel te bekijken. Vorig jaar zijn er zo 3.508 mensen geregulariseerd, maar een collectieve regularisatie kan echt niet. Dat zou niet eerlijk zijn tegen al de mensen die zich wel aan de regels houden.”

De Franstalige socialisten vragen dat voortaan een onafhankelijke commissie zich over de asielaanvragen uitspreekt, maar dat is volgens Mahdi gewoon een verschuiving van taken. “De Dienst Vreemdelingenzaken beslist daar nu over.”

Het is niet duidelijk of de mededeling van PS een wenslijstje of een PR-stunt is, of dat de partij echt voet bij stuk zal houden. In dat laatste geval kan dit niet anders dan tot spanning binnen de regering leiden. Zeker omdat er tijdens de regeringsonderhandelingen wel gepraat is over een grote regularisatie, maar daar geen akkoord over is gevonden. “Wij willen ook dat de hongerstaking stopt”, zegt de woordvoerder van Mahdi. “Maar je kan geen verblijfsrecht eisen.”

150.000 mensen zonder papieren

PS vraagt toegang tot de arbeidsmarkt en tot opleidingen voor de sans-papiers, zodat ze kunnen bijdragen aan de economie. “In ons land zijn er 150.000 mensen zonder papieren waarvan de meesten aan de slag zijn in knelpuntberoepen”, laat de PS weten. “Die doen ons land draaien.”

“In Wallonië kijkt men ook heel anders naar dit dossier dan in Vlaanderen”, reageert Charlotte Vandycke, directeur van Vluchtelingenwerk Vlaanderen. “We hopen dat de staatssecretaris een oplossing vindt, zowel voor de hongerstakers als voor de anderen die door de mazen van het net glippen.”

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws