Direct naar artikelinhoud
NieuwsNederland

Noorderburen laten teugels vieren: nachtclubs openen opnieuw de deuren in Nederland

Nachtclub Paradiso in Amsterdam heropende op volledige capaciteit. Binnen hoeven bezoekers geen 1,5 meter afstand te houden.Beeld ANP

Er moet in Nederland nog anderhalve meter afstand bewaard worden, maar verder kan bijna alles weer ‘zoals vroeger’. Vanaf zaterdag worden veel coronamaatregelen versoepeld bij onze noorderburen. Zo lang mensen niet te dicht bij elkaar komen, zijn nauwelijks nog regels van kracht. Op plekken waar afstand houden niet lukt, gelden wel nog aanvullende regels.

Alle publiek toegankelijke locaties mogen weer open, kondigde de Nederlandse regering vorige week aan. Om afstand te kunnen bewaren geldt er afhankelijk van het vloeroppervlak een maximaal aantal gasten. Als het niet mogelijk is om afstand te bewaren, zijn de regels strenger.

In het openbaar vervoer, de taxi, op stations en luchthavens geldt nog een mondmaskerplicht. Hetzelfde geldt voor het hoger onderwijs. Nachtclubs mogen ook weer open, maar dan alleen als de aanwezigen een test- of vaccinatiebewijs kunnen laten zien. 

Overigens kunnen ook andere horecagelegenheden ervoor kiezen om alleen mensen binnen te laten met zo’n bewijs als ze de anderhalve meter willen loslaten. Dit alles binnen de gebruikelijke openingstijden, die ook weer gelden voor de verkoop van alcohol in de winkel.

Fusten en kratten bier worden bij café's in Utrecht bezorgd in aanloop naar de versoepelingen voor de horeca. (25/06/2021)Beeld EPA

Prikken, zingen, blazen en schreeuwen

Thuis noch buiten gelden regels voor maximale groepsgroottes, er mogen weer amateursportwedstrijden gehouden worden en wie kan thuiswerken, hoeft dat nog maar de helft van de week te doen. Zingen, blazen en schreeuwen kan weer als vanouds. Evenementen waar een vergunning voor nodig is, moeten wachten tot woensdag voor ze weer van start kunnen.

De versoepelingen, die om middernacht ingingen en deels al vanaf 22.00 uur vrijdagavond werden gedoogd, zijn volgens de regering mogelijk omdat het virus minder rondgaat. Deels komt dat door het warmere weer, waar het virus minder goed in gedijt, en deels door de vaccinatiecampagne die - net als in ons land - behoorlijk gevorderd is. Volgens het Nederlandse coronadashboard zijn er bijna 15 miljoen prikken gezet.