Direct naar artikelinhoud
AchtergrondCoronavirus

Meereizende voetbalfans raken besmet met corona tijdens het EK: moeten we ons zorgen maken?

Belgische fans in Denemarken. Nadien gingen ze naar Rusland, dit weekend naar Spanje, waar ze Portugezen ontmoeten, die al in Duitsland en Hongarije zaten. Een virus heeft niets liever dan zoveel verplaatsingen.Beeld Photo News

Nu het EK voetbal twee weken aan de gang is, duiken de eerste berichten over besmette meereizende fans op. Onder meer één Belg heeft covid-19 opgelopen. Moeten we ons daar zorgen om maken, wetende dat supporters heel Europa rondreizen?

Alsof de duivel ermee gemoeid is. Net in coronatijd - wanneer iedereen het best zo min mogelijk verplaatsingen maakt - organiseert de UEFA een Europees kampioenschap voetbal dat niet plaatsvindt in één of twee maar wel in elf landen. En dus is het resultaat dat de fervente Belgische supporters die al naar Rusland en Denemarken reisden dit weekend in Spanje verblijven, waar ze Portugese supporters ontmoeten, die op hun beurt al in Duitsland en Hongarije vertoefden. En dat allemaal op vijftien dagen tijd. Een virus heeft niets liever.

Het hoeft dan ook niet te verbazen dat de eerste berichten over besmettingen bij voetbalfans opduiken. De voorbije dagen testten 86 Finnen positief aan de grensovergang met Rusland, op de terugweg van de match tegen de Belgen. Ook in het Parkenstadion in Kopenhagen werden er tijdens de match tussen Denemarken en België drie gevallen van de Deltavariant ontdekt. 

Daarom vraagt de Deense overheid nu vierduizend fans uit zes verschillende vakken om een extra coronatest te laten doen. Ook het bescheiden Belgische legioen werd al getroffen: bij één supporter van een groep van twintig van supportersclub De Bemvoort uit Pelt werd covid-19 vastgesteld.

Een Nederlandse fan laat zich testen op covid-19 voor de wedstrijd van Oranje tegen Oekraïne.Beeld EPA

Sevilla 

Dit weekend reizen de Belgische fans naar het Spaanse Sevilla, dat pas eind april inviel als speelstad voor Bilbao, omdat daar omwille van de coronacijfers mogelijk geen publiek aanwezig had mogen zijn. Premier Alexander De Croo (Open Vld) waarschuwt bij VRT dat Spanje nog steeds in rode zone ligt. “Ik zou dus voorzichtig zijn”, zegt hij. Geen overbodige opmerking, want in Spanje werden de voorbije veertien dagen 120 besmettingen per 100.000 inwoners vastgesteld. In België is de situatie met 70 besmettingen een stuk rooskleuriger.

Viroloog Steven Van Gucht (Sciensano) is minder bezorgd over de Spanjaarden, maar meer over de Portugezen, de tegenstander van zondag. “Als je enkel voor de match naar Sevilla reist, zal je met weinig Spanjaarden in aanraking komen. Meer met eigen fans en met Portugese supporters, of dat nu om te vechten is of om te verbroederen. Ook in Portugal stijgen de cijfers (de incidentie ligt er met 124 besmettingen per 100.000 inwoners nog net iets hoger dan in Spanje; red.) dus ik zou onze Belgische fans aanraden om daar toch rekening mee te houden.”

Duizend landgenoten hebben hun ticket voor een Belgische vak, enkele honderden zullen zondagavond de Rode Duivels vanuit een neutraal vak aanvuren. Allemaal moeten ze zich op voorhand laten testen. Wie langer dan 48 uur in Spanje verblijft moet bij zijn terugkomst in België in quarantaine en zich opnieuw laten testen. Veel fans proberen er daarom een kortere trip van te maken. 

“Geen enkele regel is waterdicht. Die tijdspanne van 48 uur houdt misschien minder risico in dan een wedstrijd van 90 minuten waarbij je verbroedert met andere mensen”, weet ook Van Gucht, die hoopt iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt. “Zelfs als ben je niet verplicht om je te laten testen bij terugkeer: het kan geen kwaad om het toch te doen of op zijn minst heel voorzichtig te zijn in de komende twee weken. Laat het virus dat je misschien meebracht uit Sevilla niet rondgaan op een familiefeest.”

Een steward in Duitsland maant de supporters aan om afstand te houden.Beeld Pool via REUTERS

Extra besmettingen 

Hoewel de veiligheidsmaatregelen in de meeste speelsteden van Euro 2020 bijzonder streng zijn, duiken er zoals gezegd op verschillende plaatsen al besmettingen op. “Het bewijst dat je ook in openlucht besmet kan raken. Zeker wanneer je supportert. Niet alleen pak je elkaar misschien eens vast, je gaat ook luider praten of roepen. Daardoor kan je veel meer virus uitscheiden dan wanneer je zacht praat.” 

“Hoe dan ook zal het EK voor extra besmettingen zorgen, maar ik betwijfel of dat het grote verschil gaat maken. Ik geloof absoluut niet dat één evenement, zelfs niet het EK, de coronacurve in heel Europa zal doen ombuigen. Mocht dat al gebeuren zal dat te wijten zijn aan het feit dat in heel Europa alles weer opengaat, dat er overal weer trouwfeesten en barbecues mogen.”

“Volgens een rapport van het Europees centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) kunnen verdere versoepelingen een vierde golf veroorzaken tegen het einde van de zomer of begin september, omdat nog niet iedereen dan volledig gevaccineerd zal zijn. Het is een pessimistische voorspelling die weliswaar niet van de minste komt. We moeten die waarschuwing dus ernstig nemen. Ik weet dat het door de sterk dalende cijfers moeilijk te vatten is dat het tij nog kan keren, maar we moeten toch nog even voorzichtig blijven.”