Direct naar artikelinhoud
ReportageMeer dan huidhonger

Muildrang, bestaat dat? Het wordt een hete zomer, zegt zelfs de wetenschap

Muildrang, bestaat dat? Het wordt een hete zomer, zegt zelfs de wetenschap
Beeld Joris Casaer

Nu de temperaturen de hoogte ingaan en de coronacijfers dalen, maken vrijgezellen (en anderen) zich op voor een hitsige zomer. Dat is geen wensdenken, het is wetenschap. ‘Mensen zullen losbandiger worden.’

‘Please duw mij voor een tram als ik direct weer een relatie begin.”

Mijn vriendin heeft op het terras plaatsgenomen aan het tafeltje het dichtst tegen de straatrand, de perfecte spot om te kijken en bekeken te worden. Na anderhalf jaar eenzame lockdown heeft ze er schoon genoeg van om enkel haar eigen wonden te likken. “Ik meen het. Ik wil eerst alles wat aftasten, nieuwe mensen ontmoeten, weer een beetje genieten van het leven vooraleer ik mezelf weer vastzet. Ik heb dat echt efkes… dringend nodig”, zegt ze terwijl ze net niet op haar onderlip bijt wanneer ik looksaus in mijn pitabroodje spuit.

Ze is niet voorbarig in haar gulzig optimisme. De vaccinatietrein dendert aan een rotvaart door ons land en door het raampje kleurt de horizon in zwoele zonsondergangtinten. De zomer ligt voor het grijpen. Een zomer waarin we onszelf weer op de markt zullen smijten, of op zijn minst verleidelijk op een terras zullen neervlijen. Een zomer waarin we mensen tegen het lijf kunnen lopen en tegen het lijf mogen houden, waarin we weer lakens, lachsalvo’s en literflessen delen, kussen en aanstekers stelen. We staan aan de vooravond van nachten die in ochtenden overglijden en die je pas geslaagd kunt noemen als je je jas of zijn naam vergeten bent. Heus. Dit is geen koortserige wensdroom. Het is wetenschap.

Whoring Twenties

Toen het verrekte virus de wereld nog volop in zijn greep had, kwamen sociologen, historici, columnisten en andere mensen wier aanwezigheid in de frontlinie niet bepaald vereist was de werkdag door met het schetsen van een post-coronasamenleving. De meest geciteerde toekomstdenker op Jean-Marie Dedecker na moet wel de Amerikaanse epidemioloog Nicholas Christakis geweest zijn. In zijn boek Apollo’s Arrow: The Profound and Enduring Impact of Coronavirus on the Way We Live schetst de Yale-professor hoe deze gezondheidscrisis op een bepaalde manier parallel verloopt met eerdere pandemieën en dat hij dus ook wel durft te voorspellen dat we, zodra alles veiliger wordt geacht, intensief op zoek zullen gaan naar sociaal contact. “Mensen zullen minder religieus worden, veel investeren in hun sociaal leven, meer geld uitgeven en seksueel losbandiger worden.”

Naar analogie met de periode na de Spaanse griep in 1918 wordt er halsreikend uitgekeken naar een heropflakkering van de roaring twenties, of whoring twenties, afhankelijk van waar je je nieuws vandaan haalt.

Ook seksuoloog Filip Geelen vermoedt dat er de komende weken heel wat zal uitbarsten. “De zomer is sowieso al een seizoen van bloot vlees, plakkende lijven en zwoele zweterige nachten”, zegt hij. “De combinatie van zonlicht en vitamine D maakt ons vrolijker, we kleden ons schaarser, de meesten hebben even vakantie en we zien het leven door een geilere bril. Voeg daar aan toe dat de opgelegde voorzichtigheid op vele vlakken opgeheven zal worden, en je hebt een bruisende cocktail in handen.”

Mensen delen massaal hun vaccinatiedatums met de vraag ‘wie wil er op de 22ste komen tongen’?Beeld Joris Casaer

Zodanig bruisend dat het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid Sensoa de nieuwe campagne #NuZijnWeZeker lanceert. De laatste jaren nam het aantal vastgestelde soa’s in België immers flink toe. Aangezien niemand blij is met een syfilissouvenir uit het rijk der vrijheid en we de afgelopen maanden toch al hebben kunnen wennen aan wattenstaafjes die de krochten van onze ziel swipen, roept Sensoa mensen op om zich (regelmatig) te laten testen. “Men zal extra van de vrijheid genieten en daar gaat wellicht ook veel seks aan te pas komen”, legt Boris Cruyssaert van Sensoa uit aan VRT NWS. “Je doet er goed aan om je voor te bereiden op die tweede ‘Summer of Love’ die wordt voorspeld.”

Muildrang

Je hoeft natuurlijk geen weerkunde gestudeerd te hebben om de temperatuur van de maatschappij op te meten. Reclamecampagnes tonen opnieuw volop innig kussende modellen. Prikpics worden vergezeld van de niet mis te verstane oerkreet ‘Spuit mij vol’, terwijl mensen massaal hun vaccinatiedata delen met de vraag ‘Wie er wil op de 22ste komen tongen?”

We bereiken het kookpunt waarop iedereen en uw blitse grootmoeder (oké, misschien niet uw grootmoeder) zich voorbereidt om weer vol gusto naar adem en andermans lippen te kunnen happen.

Liefst op een zo openbaar mogelijke plek. “Ik denk dat ik gék word als ik nog één keer het woord huidhonger hoor”, zegt Sille (24). “Dat zal wel een ding zijn, maar ik voel dat niet zo. Ik knuffel met mijn vrienden. Mijn mama pakt mij ook vast sinds ze volledig gevaccineerd is. Huidhonger klinkt zo... melig. Ik wil gewoon nog eens een keer goed muilen met iemand.”

Muildrang, bestaat dat?

Het woord kwam vermoedelijk niet in zijn syllabi voor, maar Geelen kan zich er wel iets bij voorstellen. In principe is muildrang gewoon een nichtje van die vermaledijde huidhonger, zo blijkt. “We willen ons als mens verbinden en door intieme aanrakingen versterken we deze verbondenheid. Ook zoenen zorgt hiervoor. Het is dus logisch dat we een zekere vorm van euh… zoenzucht ontwikkeld hebben.”

Bovendien is lang en innig zoenen ons brutaal ontnomen door Marc Van Ranst en de zijnen, die uitvogelden dat deze nieuwe zoönose zich voornamelijk via druppeltjes verplaatste. Speeksel uitwisselen met iemand die je enkele minuten kent lijkt dan geen opperbest idee. Met de gemiddelde tongzoen deel je 80 miljoen bacteriën uit; door regelmatig intens te kussen – het wereldrecord staat op meer dan 58 uur aan een stuk – verander je zelfs lichtjes je eigen microbioom. Voor de coronacrisis roet in het eten gooide kusten we gemiddeld zo’n 336 uur (of twee weken) in een mensenleven.

‘Hou gerust je benen, maar toch vooral je hoofd open. Weet waar jouw grenzen liggen’, zegt Filip Geelen, seksuoloog.Beeld Joris Casaer

Wie de afgelopen maanden echter op zoek ging naar voorschriften voor seksualiteitsbeleving met mensen die niet op je huurcontract staan, bijvoorbeeld via de uitstekende website How to Have Sex These Days: Navigating Covid When Horny van professor Will Nutland van de London School of Hygiene & Tropical Medicine ging het vooral over coronaproof standjes als op z’n hondjes of reverse cowgirl, omdat je daarbij minder in elkaars gezicht hijgt. “Het is belangrijk om niet te zeggen ‘vermijd seks, het is gevaarlijk’, zegt Nutland aan The Guardian. “Wat we hebben geleerd na dertig jaar hiv is dat het niet werkt om te zeggen wat mensen moeten doen, maar dat ze wel luisteren als je helpt de risico’s te beperken.” Tongzoenen wordt dus niet afgeraden, maar men maant je wel aan om te polsen naar elkaars vaccinatiestatus of om eventuele tests af te leggen. Er zijn wellicht mensen die een fetisj hebben ontwikkeld voor zo’n wisser in de neus, maar het zijn niet bepaald de lieve niemendalletjes die je doorgaans in elkaars oor fluistert. Bovendien wordt het zo allemaal wel heel klinisch.

Ook Lisa (25) schrok toen haar date plots vroeg of hij haar mocht kussen. Haar newsfeed werd op dat moment nog steeds overheerst door de coronacijfers en lichaamssappen mixen was iets wat niet echt expliciet terugkwam in de speeches van Steven Van Gucht. “Ik heb er lang over moeten nadenken. Maar echt … lang. Een behoorlijke buzzkill allicht, maar ik was in dubio. Ik vond hem niet per se aantrekkelijk en er moest voor mij ook geen tweede date komen, maar tegelijkertijd was het ook al zo ontzettend lang geleden dat ik nog eens met iemand had gekust. Ik was bang dat ik het ondertussen verleerd was. Het was dit of oefenen op een stuk fruit. Dus heb ik hem uiteindelijk toch binnengedaan.”

De twintiger kijkt ernaar uit om zich weer op een meer onbezonnen manier in het leven te storten, al is ze wel benieuwd hoe schoorvoetend dat bij iedereen zal gaan in het begin. “Tijdens de lockdown heb ik een aantal dingen ingezien. Dat ik me eigenlijk ook aangetrokken voel tot vrouwen. Dat ik me meer moet openstellen voor mensen. Ik heb zolang in mijn eigen hoofd gezeten dat ik echt klaar ben om eindelijk nog eens met mijn lichaam te beslissen.”

Hot Girl Summer

Overheidsinstellingen mogen dan wel braafjes ‘summer of love’ in de mond nemen, wie af en toe op social media resideert weet dat dit seizoen officieel omgedoopt werd tot Hot Girl (m/v/x) Summer. De hashtag werd op Instagram ondertussen al bijna twee miljoen keer gebruikt sinds de Amerikaanse rapper Megan Thee Stallion en haar fanbase de term aan de annalen van de popcultuur toevertrouwden in augustus 2019.

#HotGirlSummer prijkt bij fitness-selfies en bij strandfoto’s, bij posts die een nagelsalon aanprijzen, maar evengoed bij roomijsjes of groepskiekjes. “It’s just basically about women — and men — just being unapologetically them, just having a good time, doing you, not giving a damn about what nobody got to say about it”, aldus Thee Stallion aan de website The Root.

Dat betekent dus vooral doen waar jij je goed bij voelt deze zomer. Een advies waar Geelen zich bij aansluit. “Hou gerust je benen, maar toch vooral je hoofd open. Weet waar jouw grenzen liggen en waar jij je comfortabel bij voelt. Durf nee te zeggen tegen de ander wanneer je toch merkt dat iets je niet goed zit.”

“Je kunt perfect een Hot Girl Summer hebben zonder dat je daarvoor hookups moet hebben”, zegt Nils (28). “Voor mij betekent de term meer een soort van mindset, een manier van je goed in je vel voelen en dat mensen dat ook aan je energie voelen.”

Hoe zijn Hot Girl Summer eruitziet weet de Antwerpenaar nog niet. “Ik ga het wat op me laten afkomen. Ik kan niet voorspellen wat er gaat gebeuren als bijvoorbeeld de clubs weer open mogen, maar ik weet wel dat ik na mijn eerste terras toch behoorlijk overprikkeld was. Sowieso is het ook anders om iemand tegen het lijf te lopen op een groot event – waar je er min of meer van kan uitgaan dat ze negatief testten of gevaccineerd zijn – dan wanneer je iemand tegenkomt op café.”

'Een goede (eerste) kus kan ervoor zorgen dat we ons veilig, bevestigd en geliefd voelen, wat ontzettend goed is voor ons welzijn en zelfbewustzijn', aldus biologe Sheril Kirshenbaum.Beeld Joris Casaer

Muildrang heeft Nils niet echt. “Ik ben sowieso niet zo’n kusser, dat is voor mij geen prioritair onderdeel van seks. Mijn laatste écht memorabele kus is toch al bijna tien jaar geleden, maar dat was met een student farmacie. Die jongens krijgen anatomie, weet je wel.”

Massaal ‘on a break’

Toch valt er best wel wat te zeggen voor een innige tongzoen. ‘Onze hartslag versnelt, er wordt meer bloed naar onze hersenen en andere organen gepompt en onze pupillen verwijden – wat allicht de reden is waarom we doorgaans onze ogen sluiten tijdens het kussen’, schrijft biologe Sheril Kirshenbaum in haar boek The Science Of Kissing. “Zeker bij een eerste kus schieten je dopaminelevels de hoogte in, een passionele kus verhoogt het liefdeshormoon oxytocine in je bloed. Een goede (eerste) kus kan ervoor zorgen dat we ons veilig, bevestigd en geliefd voelen, wat ontzettend goed is voor ons welzijn en zelfbewustzijn.”

Een mens zou er zowaar zelf zin van krijgen, al zou dat niet bijzonder fair zijn voor de persoon die jou het voorbije jaar al mopperend door het huis heeft zien sloffen in een fleecedeken als cape omdat je de apocalyps nu eenmaal niet in een schattig jurkje tegemoet treedt. Bref. Laten we stellen dat niet alleen het seksleven van singles onder de lockdown heeft geleden. Ook heel wat koppels geven aan dat de zoveelste Deliveroo Date Night het niet meer “doet” voor hen.

Het is dan ook logisch dat de losbandigheid van komende zomer hen evenzeer kan beïnvloeden. Berichten over New Yorkers die massaal on a break zijn om in alle vrijheid van het rijk der vrijheid te kunnen profiteren vullen je newsfeed en in je omgeving is er zelfs een stel dat de afspraak heeft gemaakt om zich deze zomer “tijdelijk open te stellen voor anderen”.

J. (32), die zijn naam om begrijpelijke redenen niet in de krant wil, is er ook niet gerust op. Hij leerde zijn vriendin vorige zomer kennen, en wat eerst een casual contact was werd algauw serieuzer toen de berichten over de tweede lockdown de vrees voor het isolement bij beiden deed toenemen. “Ik weet eerlijk gezegd niet of we het gaan halen. De voorbije maanden waren leuk en intens, maar je zit in een bubbel hè. We hebben nooit aan de verleiding van anderen moeten weerstaan. Het is afwachten, maar ik wil het wel een kans geven. ”

Toch hoeft niet iedereen die de voorbije maanden de verliefdheid uit de ogen van zijn partner heeft gestaard zich zorgen te maken. Dat we weer buiten komen en onszelf weer als vleselijke wezens met lusten gaan zien (en dat anderen jullie ook zo zien) kan juist een positief effect hebben op de relatie. “Een mens is maar mens in interactie met anderen. Wanneer je in deze interactie aantrekkelijk bevonden wordt, kan dit je zelfbeeld een boost geven. Begeerd worden streelt ons ego. Jezelf toelaten begeerd te worden, en snappen dat we allemaal van verlangend vlees en begerend bloed zijn, is hierin een essentiële stap. We mogen opgewonden worden. We mogen fantaseren”, weet Geelen. En wie weet geeft het jullie seksleven juist een zetje.

Zo tweette ene Ashwin Deshmukh over een fenomeen dat hij al meer dan een jaar niet had mogen aanschouwen. “Uhhhh it’s happening... Host is escorting a couple out of a Soho restaurant for bathroom shenanigans.

It’s happening. It’s coming. En u hopelijk ook.