Blikseminslag leidt tot zware brand in Balen: huis onbewoonbaar

Balen -

Een woning in Schoor in Balen is zondagnamiddag getroffen door een hevige brand na een blikseminslag. De bewoners konden hun huis tijdig ontvluchten. De hele zolderverdieping is vernield en door rook- en waterschade is het huis onbewoonbaar. Ook elders in het land hield het onweer al hevig huis. Op verschillende plekken liepen straten en kelders onder water.

LEES OOK: KMI waarschuwt met code oranje voor onweer, tientallen kelders in Lanaken ondergelopen

De bewoners van een tweewoonst in de straat Schoor werden zondagnamiddag iets voor 16u opgeschrikt door een hevige knal. “We zagen dat de bliksem insloeg op de bouwkraan hiertegenover en meteen daarna viel overal de elektriciteit uit”, vertelt bewoner Guido Melis. “Toen merkten we dat de bliksem was overgeslagen op ons dak en dat het brandde op onze zolder. We hebben ons onmiddellijk in veiligheid gebracht en de brandweer gebeld.”

De brandweer was snel ter plaatse. “Toen we arriveerden was het al een uitslaande brand. Bij een blikseminslag kan het heel snel gaan”, zegt Eric Geerinckx van Brandweerzone Kempen. “We zijn meteen gestart met blussen. Daardoor konden we voorkomen dat het vuur zich verder verspreidde op de andere helft van de tweewoonst. Maar de schade is aanzienlijk op de rechterhelft van de tweewoonst.”

Het dak en de zolder zijn volledig uitgebrand. © Tommy Maes

Zo is die helft volledig onbewoonbaar. “Zowel het dak als de zolderverdieping is volledig uitgebrand”, zegt Geerinckx. “En in de bovenverdieping en de begane grond is er veel rook- en waterschade. Daardoor is het huis niet meer bewoonbaar. De bewoners kunnen tijdelijk bij mensen in de buurt overnachten en de gemeente volgt hun situatie op. De andere helft is op rook- en waterschade op de zolder na gespaard gebleven. De mensen die daar wonen, kunnen terug in hun huis.”

Drie kinderen

De getroffen bewoners zijn een gezin met drie kinderen. “Het was allemaal heel snel gebeurd. We kunnen het zelf nog niet helemaal vatten”, zegt de moeder van het gezin, die nog zwaar onder de indruk is. “Gelukkig is iedereen van ons gezin ongedeerd. We proberen nu zo veel mogelijk zaken uit het huis te krijgen. Gelukkig kunnen we op veel hulp rekenen van vrienden uit de buurt. Alleen heb ik nog schrik voor het onweer dat er nog zit aan te komen.”

  (mto )

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen