Gewraakte rechter mag aanblijven in zaak rond dood Sanda Dia

Ilse Lommelen mag aanblijven als rechtbankvoorzitter in de zaak rond de fatale studentendoop waarbij Sanda Dia om het leven kwam. Dat heeft het hof van beroep maandag beslist.

Sanda Dia stierf in december 2018 na een totaal uit de hand gelopen studentendoop, georganiseerd door Reuzegom. Bij aankomst in het ziekenhuis bleek de student compleet gedehydrateerd. Hij had grote hoeveelheden alcohol en visolie moeten drinken. Zijn lichaamstemperatuur bleek gezakt tot onder 28 graden. Na enkele dagen in een kunstmatige coma bezweek hij.

2,5 jaar later is het gerechtelijk onderzoek afgesloten en werden alle 18 betrokkenen eerder deze maand in de Hasseltse raadkamer verwacht omdat het Limburgse gerecht heeft geoordeeld dat ze allen op één of andere manier schuld treffen en daar dus in een later stadium voor gestraft moeten worden.

Zover kwam het niet. Rechtbankvoorzitter Ilse Lommelen, die moet oordelen of er “voldoende bezwaren” zijn om de 18 Reuzegommers ook effectief door te verwijzen, werd gewraakt door een van de Reuzegommers. Diens advocaat, de Gentse strafpleiter Joris Van Cauter, en zijn confrater Marc Danen, die een andere Reuzegommer verdedigt, verwijten Lommelen vooringenomenheid in de zaak.

 (phu, gjs)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER