Direct naar artikelinhoud
NieuwsZaak-Sanda Dia

Rechter in zaak-Sanda Dia wordt niet vervangen na wrakingsverzoek, zaak komt op 20 juli weer voor

Rechter in zaak-Sanda Dia wordt niet vervangen na wrakingsverzoek, zaak komt op 20 juli weer voor
Beeld Tim Dirven

De voorzitster van de raadkamer in Hasselt moet niet vervangen worden. Het hof van beroep in Antwerpen heeft het wrakingsverzoek van advocaat Joris Van Cauter, die een van de Reuzegommers verdedigt, afgewezen. De rechter kan dus aanblijven in de zaak-Sanda Dia, die op 20 juli weer voor de Hasseltse raadkamer komt.

Begin juni legde advocaat Joris Van Cauter, de advocaat van één van de 18 Reuzegommers, een bom onder de raadkamer die moest beslissen over de doorverwijzing  van 18 Reuzegomleden die verantwoordelijk zouden zijn voor de dood van Sanda Dia. Net voor de zitting had hij per fax een wrakingsverzoek van de rechter gestuurd zonder de overige 34 andere advocaten te verwittigen.

Van Cauter was van mening dat de rechter vooringenomen was omdat zij haar griffier de week ervoor de opdracht had gegeven om alle 35 advocaten in de zaak op de hoogte te brengen dat de zaak voor behandeling klaar zou zijn. Van Cauter wilde nog aparte onderzoeksdaden vragen maar daar werd niet op ingegaan.

Lees ook

‘Een beschadigd oogvlies, en drie man stopte al na vijf minuten’: de ontsporing van de Reuzegom-doop begon weken voordien

‘Ik ga de politie bellen’: op de fatale dag van de Reuzegom-doop werd meermaals alarm geslagen

Van Cauter heeft nu eventueel nog 15 dagen de tijd om cassatieberoep aan te tekenen. Ondanks die beroepstermijn is er toch al een nieuwe datum vastgelegd voor een volgende raadkamerzitting in Hasselt. Op dinsdag 20 juli zal de raadkamer zich buigen over de al of niet doorverwijzing van 18 betrokkenen in het Reuzegom-dossier.

Achttien leden van studentenclub Reuzegom riskeren jarenlange celstraffen na de dood van de twintigjarige Sanda Dia. De student uit Edegem stierf in december 2018 na een brutale doop. Hij werd verplicht om liters alcohol te drinken, kreeg grote hoeveelheden visolie toegediend, er werd op hem geürineerd, en hij moest urenlang in een put met ijskoud water zitten. Toen Dia in het ziekenhuis werd binnengebracht, bedroeg zijn lichaamstemperatuur nog zo’n 27 graden.