Direct naar artikelinhoud
NieuwsZaak-Reuzegom

Wraking Reuzegom-rechter verworpen: ‘Bewuste kunstgreep blijkt uit niets’

Joris Van Cauter, advocaat van een de verdachten in de zaak-Reuzegom.Beeld BELGA

Het Antwerpse hof van beroep verwerpt het verzoek tot wraking van de Hasseltse rechter Ilse Lommelen in de zaak-Reuzegom. De raadkamer in Hasselt buigt zich op 20 juli opnieuw over de al of niet doorverwijzing van achttien leden van de studentenclub.

Joris Van Cauter, advocaat van een van de studenten, zorgde op 7 juni voor opschudding met een verzoek tot wraking van de rechter. Die had hem vier dagen daarvoor per fax en telefoon laten weten dat de “zaak zal behandeld worden”. Ze ging in haar fax voorbij aan een eerder geformuleerd verzoek van Van Cauter om hem op die zitting het woord te geven, zodat hij aan de meer dan twintig andere procespartijen kon voorstellen een conclusiekalender op te stellen. Van Cauter interpreteerde de fax als een afwijzing van zijn verzoek. Rechter Lommelen gaf in een reactie aan dat het “een louter algemene mededeling betrof, zonder vooruit te lopen op welk verzoek dan ook”.

Het hof van beroep volgt haar en het openbaar ministerie. “Het faxbericht van 4 juni 2021 houdt geenszins in dat rechter Lommelen reeds een beslissing zou hebben genomen met betrekking tot een conclusiekalender”, zegt het in een arrest. “Dat het om een bewuste kunstgreep van rechter Lommelen zou gaan, blijkt uit niets. Een tegensprekelijk debat voor de raadkamer werd niet verhinderd.”

‘Subjectief gevoel’

“Het subjectieve gevoel van een advocaat is onvoldoende voor een wraking”, verduidelijkte persmagistraat Jo Daenen. “Wraking van een rechter is iets heel uitzonderlijks en het moet echt duidelijk worden aangetoond dat er vooringenomenheid of partijdigheid is. Het hof heeft geoordeeld dat dat niet zo is.”

Het parket in Hasselt vraagt de doorverwijzing van achttien Reuzegommers naar de correctionele rechtbank voor het opzettelijk toedienen van schadelijke stoffen met de dood tot gevolg en schuldig verzuim. Zij waren betrokken bij een doopritueel met overvloedig veel visolie dat in december 2018 het leven kostte aan student Sanda Dia (20). Toen duidelijk werd dat de jongen in nood verkeerde, werd er getalmd met het zoeken van medische hulp. Van Cauter heeft nu 15 dagen de tijd om het maandag gevelde arrest aan te vechten voor het Hof van Cassatie. “Ik heb het arrest nog niet gelezen”, zei Van Cauter maandagnamiddag. “Ik ga dat eerst doen.”

De raadkamer in Hasselt zou zich aanvankelijk in september 2020 buigen over de al of niet doorverwijzing van de achttien. Na de toekenning van bijkomende onderzoeksdaden zou op 7 juni de draad worden opgepikt. Nu het strafdossier vanwege de wrakingsprocedure naar Antwerpen verhuisde, kon de raadkamer in Hasselt niet anders dan de behandeling uit te stellen tot 20 juli. “Tenzij er cassatieberoep wordt aangetekend”, zegt Sven Mary, advocaat van de vader van Sanda Dia. “Als dat gebeurt, gaat het waarschijnlijk richting september.”