Na weken stilzwijgen komt 3M toch met officiële reactie op PFOS-vervuiling in Zwijndrecht: “Studies bij onze werknemers tonen geen negatieve gevolgen”

 ©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Na wekenlang stilzwijgen heeft het Amerikaanse bedrijf 3M nu toch voor het eerst officieel gereageerd op de PFOS-vervuiling in en rond de fabriek in Zwijndrecht. “Studies bij onze werknemers - die doorgaans een hogere blootstelling aan deze materialen hebben dan de algemene bevolking - tonen geen negatieve gevolgen”, zo luidt het onder meer in een persbericht. Later vandaag (dinsdag, om 14 uur) zal 3M ook spreken in de commissie Leefmilieu van het Vlaams Parlement.

Tot het jaar 2002 produceerde 3M de chemische stof PFOS in Zwijndrecht. Dat was bekend, maar tijdens werkzaamheden voor de Oosterweelverbinding werden er in de grond op (en rond) de werf onlangs opnieuw erg hoge concentraties van de schadelijke stof aangetroffen, waardoor de PFOS-vervuiling opnieuw een ‘hot topic’ werd.

Omdat de chemische stof onder meer kanker kan veroorzaken, werden de voorbije weken meerdere gezondheidsmaatregelen getroffen. Zo werden buurtbewoners afgeraden om de eieren van hun eigen kippen te eten en moeten zwangere vrouwen en kinderen oppassen met groenten uit de eigen tuin.

LEES OOK. Eerste resultaten PFOS-bodemonderzoek: mogen professionele telers nog hun groenten verkopen? En is heel Zwijndrecht vervuild? (+)

De verantwoordelijke voor die PFOS-vervuiling, het Amerikaanse bedrijf 3M, reageerde de voorbije weken niet op de commotie. Tot nu. Net op de dag dat het bedrijf in de commissie Leefmilieu van het Vlaams Parlement zal verschijnen, komt het met een officieel persbericht. Daarin zeggen ze “te begrijpen dat er heel wat vragen zijn over de situatie in Zwijndrecht”, maar ook dat ze “hun verantwoordelijkheid nemen”, zowel tegenover hun medewerkers, hun klanten als de gemeenschap. “Als verantwoordelijke fabrikant voldoen we aan de geldende regelgeving”, zo luidt het onder meer. “Wij zullen onze verdere remediëringsverantwoordelijkheden dan ook nakomen.”

Samengewerkt met overheid

Sinds 2002 “investeren we voortdurend in manieren om nog verantwoordelijker te produceren en de bodem en het grondwater te remediëren”, zo stelt 3M nog. Zo voerde het bedrijf in 2006 een bodemonderzoek uit, dat resulteerde in een bodemsaneringsproject dat in 2009 werd goedgekeurd door OVAM, het Vlaams agentschap dat verantwoordelijk is voor het afvalbeleid en de bodemsanering.

In 2019 volgde een actualisering van het bodemonderzoek. Dat onderzoek is nog lopende. Daarbij wordt “rekening gehouden met de huidige wetenschappelijke inzichten over PFAS”, klinkt het. “Dit lopende onderzoek houdt ook rekening met de omgeving buiten het 3M-terrein. Indien de resultaten van dit beschrijvend bodemonderzoek bijkomende remediëringsmaatregelen vereisen zal OVAM de vervolgstappen bepalen”, verzekert het bedrijf.

LEES OOK. Onderzoek: ei uit Zwijndrecht bevat ruim 200 keer zoveel PFOS als ei uit Bornem of Rijkevorsel (+)

Het wijst er voorts nog op dat het altijd nauw heeft samengewerkt met lokale en regionale overheden, OVAM en lokale ngo’s. “Ook de afgelopen weken hebben we met deze partijen gesproken en zullen we deze gesprekken blijven voortzetten”, staat er in de mededeling. Er zou ook al een eerste gesprek geweest zijn met de door de Vlaamse regering aangestelde opdrachthouder Karl Vrancken.

In het persbericht ontkent 3M wel de schadelijke gevolgen van PFOS. “Studies bij onze werknemers – ook in Zwijndrecht, die doorgaans een hogere blootstelling aan deze materialen hebben dan de algemene bevolking - tonen geen negatieve gezondheidseffecten als gevolg van blootstelling aan PFOS.”

INTEGRAAL. De volledige mededeling van 3M

3M begrijpt dat er heel wat vragen zijn over de PFOS-situatie in Zwijndrecht. We nemen onze verantwoordelijkheid tegenover onze medewerkers, klanten en de gemeenschap waarin we actief zijn zeer ernstig. We zijn in 2002 gestopt met de productie van PFOS in Zwijndrecht en investeren voortdurend in manieren om nog verantwoordelijker te produceren en de bodem en het grondwater te remediëren.

Al 50 jaar maakt 3M deel uit van de Zwijndrechtse gemeenschap. In die periode hebben we steeds nauw samengewerkt met lokale en regionale overheden, OVAM en lokale NGO’s. Ook de afgelopen weken hebben we met deze partijen gesproken en zullen we deze gesprekken blijven voortzetten. Op 29 juni nemen we deel aan de hoorzitting van de commissie Leefmilieu in het Vlaams Parlement.

Als verantwoordelijke fabrikant voldoet 3M aan de geldende regelgeving. 3M voert regelmatig bodemonderzoeken uit conform de Vlaamse bodemwetgeving en onder toezicht van OVAM. In 2006 heeft een onafhankelijke en erkende bodemsaneringsdeskundige een beschrijvend bodemonderzoek uitgevoerd op de 3M-site in Zwijndrecht. Dit resulteerde in een bodemsaneringsproject dat in 2009 werd goedgekeurd door OVAM.

In 2019 heeft 3M een onafhankelijke en erkende bodemsaneringsdeskundige de opdracht gegeven om het beschrijvend bodemonderzoek te actualiseren op vraag van OVAM, waarbij rekening wordt gehouden met de huidige wetenschappelijke inzichten over PFAS. Dit lopende onderzoek houdt ook rekening met de omgeving buiten het 3M-terrein. Indien de resultaten van dit beschrijvend bodemonderzoek bijkomende remediëringsmaatregelen vereisen zal OVAM de vervolgstappen bepalen.

De overeenkomst met Lantis heeft enkel betrekking op de gezamenlijke remediëringsinspanningen van 3M en Lantis tijdens de Oosterweel-werkzaamheden. Wij zullen verdere remediëringsverantwoordelijkheden zoals bepaald door OVAM dan ook nakomen.

Wij hebben al een eerste constructief en open gesprek gevoerd met PFAS-opdrachthouder Karl Vrancken. Lokale en internationale directieleden van 3M waren hierbij aanwezig. Wij blijven nauw samenwerken met de heer Vrancken en alle relevante overheden en zullen helpen waar we kunnen.

Studies bij 3M-werknemers – ook in Zwijndrecht - die doorgaans een hogere blootstelling aan deze materialen hebben dan de algemene bevolking, tonen geen negatieve gezondheidseffecten als gevolg van blootstelling aan PFOS.

Onze mensen in Zwijndrecht werken elke dag nauwgezet volgens de richtlijnen die horen bij een geavanceerde technologische site.  (mtm)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen