Links: Vera, overbuurvrouw van de oude brandweerkazerne van Mechelen, waar de PFOS-norm 12 keer overschreden zou zijn.
Midden: Het team dat op de AkzoNobel-site in Vilvoorde hennepplanten kweekt voor gebruik als isolatiemateriaal. Toen dit beeld gemaakt werd, wisten ze nog niks van een mogelijke vervuiling.
Rechts: Opendeurdag bij de Sint-Niklase brandweer, waar de site mogelijk verontreinigd is.
Volledig scherm
PREMIUM
Links: Vera, overbuurvrouw van de oude brandweerkazerne van Mechelen, waar de PFOS-norm 12 keer overschreden zou zijn. Midden: Het team dat op de AkzoNobel-site in Vilvoorde hennepplanten kweekt voor gebruik als isolatiemateriaal. Toen dit beeld gemaakt werd, wisten ze nog niks van een mogelijke vervuiling. Rechts: Opendeurdag bij de Sint-Niklase brandweer, waar de site mogelijk verontreinigd is. © Baert/Aerts/Vergauwen

PFOS in Vlaamse bodem: waar werd al vervuiling vastgesteld? Dit is de stand van zaken in uw regio

Het begon met de 3M-fabriek in Zwijndrecht, maar intussen spreidt de PFOS-kwestie zich over heel Vlaanderen uit. Omdat de schadelijke stof vroeger ook in brandweerschuim zat, zijn heel wat terreinen vervuild, blijkt uit een rapport van afvalstoffenmaatschappij OVAM. De meeste steden en gemeenten hebben nog geen idee welke gronden verontreinigd zijn, zo blijkt uit onze rondvraag. Al zijn enkele probleemzones - vooral in de buurt van fabrieken en brandweerkazernes - wél al bekend. Een overzicht.