Slotenmaker John Verniers duwde het geweer waarmee de vrouw hem en de deurwaarder bedreigde net op tijd weg en kon zo een drama vermijden. © Theo Derkinderen

Vrouw vuurt schot af tijdens bezoek van deurwaarder: 2 jaar effectief

Schriek -

De Mechelse correctionele rechtbank heeft een vrouw uit Schriek (Heist-op-den-Berg) bij verstek veroordeeld tot twee jaar effectieve celstraf omdat ze een deurwaarder en slotenmaker met een geweer had bedreigd. Toen de slotenmaker het wapen uit de handen van de vrouw probeerde te slaan, werd er een schot afgevuurd. Er raakte als bij wonder niemand gewond.

Theo Derkinderen

Eind juli van vorig jaar gingen een deurwaarder en slotenmaker langs bij Anita C. (50) in Schriek. De vrouw in kwestie verbleef in een kantine met aanpalende woonruimte, op een afgelegen plaats. Er moest bij de bewoonster beslag worden gelegd omdat ze nog een openstaande rekening van 403 euro had staan en die maar niet betaalde.

De deurwaarder, slotenmaker en begeleidende politieman belden meermaals aan en omdat er geen reactie kwam, werd besloten om de deur te openen. Toen het gezelschap het gebouw betrad, stonden ze plots oog in oog met de vrouw. Eerst was ze gewapend met een mes en even later greep ze naar een geweer. “Ze richtte het geweer in mijn richting, met de vinger op de trekker. Ik voelde dat ik iets moest doen of het zou helemaal mislopen. In een reflex heb ik het geweer weggeslagen, net op het moment dat er een schot werd afgevuurd”, vertelde de Oost-Vlaamse slotenmaker John Verniers tijdens het proces.

“Ik zag en voelde het projectiel rakelings naast mijn hoofd vliegen. Het belandde in het plafond. Achteraf bleek er een inslag van 24 centimeter te zijn. Moest het een mens hebben geraakt, dan waren de gevolgen fataal geweest. Dat is wel duidelijk.”

Mirakel

De deurwaarder herhaalde dat hij zijn leven te danken heeft aan de slotenmaker. “Hier is een mirakel gebeurd. Als John het wapen niet had weggeslagen, dan waren hier twee of drie doden gevallen. De eerste kogel was voor hem geweest, de tweede voor mij.”

Niemand raakte gewond bij het incident, maar de betrokkenen waren wel onder de indruk van de feiten. De rechtbank kende zowel de deurwaarder als de slotenmaker een schadevergoeding van 5.000 euro toe. Anita C. liep twee jaar cel en een boete van 1.600 euro op.

Er werd na het schietincident alsnog beslag gelegd op de goederen van de Schriekse. Opvallend: twee dagen voor de openbare verkoop betaalde de vrouw haar openstaande schuld van 403 euro dan toch.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Rechtbank Mechelen