Analist: “China is te ver gegaan in het beteugelen van Big Tech”

Volgens Scott Kennedy, analist bij de denktank Center for Strategic and International Studies, is China te ver gegaan in het beteugelen van grote techbedrijven. “Dat zal de economische groei van het land schaden”, zei hij dinsdag in een interview met CNBC.

Waarom is dit belangrijk?

China is de enige grote economie dat in 2020, te midden van de coronacrisis, economische groei kon optekenen. Vraag blijft hoelang het land kan genieten van een periode van economische groei. Sommige analisten, waaronder Kennedy, vrezen dat de te strenge houding tegenover China tegenover Big Tech zal wegen op die groei.

Regelgevers in China hebben de afgelopen maanden de controle op techreuzen als Alibaba en Tencent opgevoerd. De bedrijven worden nu geconfronteerd met boetes en nieuwe regels om monopolistische bedrijfspraktijken in te perken.

Te strenge regelgeving

“Het is zeker logisch om monopolies en machtsmisbruik van sommige bedrijven aan banden te leggen. Maar ze zijn te ver gegaan en hebben in feite vernieuwers afgeschrikt om te innoveren”, zei Kennedy. Hij voegde daaraan toe dat de particuliere sector een belangrijke bron is van productiviteitswinsten die een groot deel van China’s economische groei aandrijven.

Hij waarschuwde in het interview dat de strenge regelgeving de oprichting van nieuwe bedrijven kan belemmeren, terwijl bestaande bedrijven bang kunnen zijn om in de toekomst investeringen te doen. “Die nieuwe bedrijven zijn net belangrijk voor de productiviteitsgroei van het land. Die zal er waarschijnlijk niet komen door de te strenge regelgeving”, klonk het.

Prognose Wereldbank

De Wereldbank heeft dinsdag weliswaar haar economische prognose voor 2021 voor China verhoogd, waarbij een “effectieve bestrijding” van Covid-19 wordt genoemd als bijdrage aan het herstel van het land. De bank verwacht dat de Chinese economie dit jaar met 8,5 procent zal groeien, hoger dan haar vorige prognose van 8,1 procent expansie. China was vorig jaar overigens de enige grote economie dat een economische groei (2,3 procent) kon optekenen tijdens de gezondheidscrisis.

Volgens Kennedy zal China in het komende decennium waarschijnlijk “in de eerste plaats afhankelijk zijn” van door de staat geleide investeringen om de groei te stimuleren. De analist zei dat China ook de consumptie een boost moet geven. “Om dat te doen moet China delen van zijn dienstensector liberaliseren, zodat consumenten meer mogelijkheden hebben om hun geld uit te geven”, klonk het.

De Chinese autoriteiten willen de economie minder afhankelijk maken van schuldgedreven investeringen om groei te bewerkstelligen. Hun meerjarige inspanning om de schuldenlast te verminderen, is vorig jaar echter opgeschort als gevolg van de pandemie, waardoor de schuldquote van China in het derde kwartaal een recordhoogte van bijna 290 procent bereikte, zo blijkt uit gegevens van de Bank of International Settlements. (lb)

Lees ook:

Meer