Zweeds bedrijf AAK wil fabriek in Merksem sluiten: 100 jobs bedreigd

 ©  google street view

Bron: BELGA

Het Zweedse bedrijf AAK wil zijn fabriek in Merksem sluiten. Honderd jobs zijn bedreigd, zo heeft de directie woensdag aangekondigd.

De productie van Merksem - voornamelijk bakkerijvetten zoals margarines voor de industriële markt - zou verhuizen naar vestigingen in Nederland (Zaandijk) en het Verenigd Koninkrijk (Hull), zo staat in een persbericht van AAK. Het bedrijf heeft het over het “consolideren” van de productie om de prestaties binnen het segment bakkerij te optimaliseren, met verder als doel de kostenefficiëntie te verbeteren en de concurrentiepositie te versterken.

“De voorgestelde productieconsolidatie zou ons bakkerijsegment optimaliseren in lijn met onze portfoliostrategie”, zegt Johan Westman, voorzitter en CEO van de AAK Group. “We zullen onze sterke aanwezigheid op de Europese industriële bakkerijmarkt behouden en onze klanten blijven ondersteunen met dezelfde hoge mate van toewijding en service.”

De sluiting van de vestiging in Merksem zou voor AAK leiden tot jaarlijkse kostenverlagingen en productiviteitswinsten van ongeveer 5 miljoen euro.

“Moeilijke jaren achter de rug, maar toch grote verrassing”

De socialistische vakbond ABVV reageerde dinsdag verrast en ontgoocheld op het nieuws. “Merksem heeft enkele moeilijke jaren achter de rug, maar toch is dit een grote verrassing”, zegt secretaris Rodney Talboom van ABVV-Horval. “De jaarcijfers zijn nog maar net voorgesteld en daar was gezegd dat we ons niet meteen zorgen hoefden te maken.”

Volgens Talboom kampte de fabriek in Merksem met financiële moeilijkheden door het kwijtspelen van enkele contracten. “Er was daarom al een efficiëntie-oefening gemaakt en het productievolume was ingeperkt”, zegt hij. “Na een beter 2019 was 2020 opnieuw een lastig jaar, maar we dachten toch dat we erdoor zouden komen. Het Zweedse moederbedrijf wil nu echter blijkbaar toch niet meer investeren in Merksem en wil de productie verhuizen.”

Ongelukkige timing

Talboom houdt nog de optie open dat de verkoopafdeling, met slechts enkele werknemers, zou worden behouden, maar de arbeiders en bedienden van de fabriek zouden hun baan verliezen. “Mogelijk komt er nog het pro forma voorstel vanuit de directie om mee te verhuizen naar Nederland of het Verenigd Koninkrijk, maar dat lijkt me weinig realistisch”, zegt hij.

De vakbondsman noemt ook de timing van het nieuws “menselijk erg hard” vanwege de start van de vakantie. “Na een zwaar anderhalf jaar door de coronacrisis keken de mensen daar echt naar uit, dit nieuws komt dan natuurlijk als een enorme domper.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen