Direct naar artikelinhoud
AchtergrondVastgoed

De rush op vakantiehuizen: welke investering is het verstandigst?

Oostende.Beeld © Stefaan Temmerman

De lage rente veroorzaakt een rush op vakantiewoningen. Is er nog iets te vinden op de markt, of zijn de mooiste parels weg? Waar vind je nog de verstandigste investeringen? 

De Vlaamse kust

Zon, zee en vastgoed. Veelal duur vastgoed. Het is een dooddoener, maar de kust blijft met stip een van de geliefkoosde pleisterplekken voor wie een tweede verblijf wil. 

Met corona is die trend alleen toegenomen. De rush op tweede verblijven zorgde voor zowat 30 procent meer transacties in het eerste kwartaal van dit jaar. Veel vraag, beperkt aanbod, dan weet je het wel. 

De gemiddelde prijs van het kustvastgoed steeg met zowat 6 procent in vergelijking met vorig jaar. “De Vlaamse kust blijft interessant”, zegt Steven Trypsteen, vastgoedspecialist bij ING België. “Al moet je je vooraf wel de vraag stellen of je een woning of appartement louter voor eigen gebruik wil, dan wel om te verhuren.” 

Weet: een netto-huurrendement van 3 procent (opbrengst met aftrek van verzekering, belasting, onderhouds- en beheerskosten) is al een mooie prestatie. Je kunt er dan wel minder zelf over beschikken. Bovendien moet je rekening houden met eventuele schade die huurders aanrichten. 

Nieuwbouw wordt met stip uitverkoren boven het bestaande, veelal verouderde, aanbod. Dat maakt prijzen vergelijken lastig, zegt Trypsteen. “Ja, die zijn gestegen, maar de compositie van de woningen ook.” Daarmee wordt bedoeld: het aanbod dat vandaag verkocht wordt, is groter en beter (terras, tuin, afwerking), dus duurder. 

En wat moet dat dan kosten? De mediaanprijs van een kustappartement bedraagt nu 237.000 euro. Uiteraard zijn er grote verschillen – in Knokke betaal je 502.000 euro. Voor een huis is de mediaanprijs 274.000 euro. In Knokke is dat 840.000 euro.

Oostende.Beeld © Stefaan Temmerman

De Ardennen

Uitwaaien en uw longen gezond vullen kan u ook in de Ardense bossen. Nog zo’n trend, met dank aan corona, weten ze bij de Koninklijke Federatie van Notarissen. Na de semilockdown in de lente kochten veel Belgen een tweede verblijf in de streek. 

Frédéric Dumoulin, notaris in Durbuy: “Voor corona waren de Ardennen al populair, maar in de loop van vorig jaar groeide de belangstelling nog meer. Soms was de vraag naar vastgoed zo groot dat er bijna geen woningen meer te koop stonden. Dat had uiteraard een invloed op de prijzen.”

Al blijft het prijsverschil met de kust bijzonder groot. Gemiddeld verwerf je een Ardens woonhuis voor zo’n 174.245 euro, lager dan de gemiddelde prijs in Wallonië. Maar ook hier zijn er grote regionale verschillen. Als u iets wilt kopen, is goed uitkijken dus de boodschap. 

Zo zijn huizen het goedkoopst in Viroinval en Hastières, respectievelijk 108.086 euro en 110.596 euro. Duurdere regio’s zijn Durbuy, Erezée, Gouvy, Trois-Ponts, La-Roche-en-Ardenne en Houffalize. Notaris Dumoulin: “In en rond Durbuy speelt het Marc Coucke-effect. De vele restaurants en het recreatiepark maken zowat de hele streek extra aantrekkelijk. Zo kopen veel Vlamingen een tweede verblijf in het prachtige dorp Villers-Sainte-Gertrude.”

Benidorm, aan de Costa Blanca.Beeld ANP

Het zonnige buitenland

De zon is in onze contreien vaak spelbreker. Dan maar het buitenland? Voor de Belg staat dat vaak synoniem met Spanje. Uit een enquête van beursorganisator Second Home blijkt dat Spanje met ruim 40 procent als voorkeursland geldt. Op ruime afstand volgen Frankrijk (11,8 procent), Portugal (9 procent) en België en Italië (beide 5 procent). 

Wie Spanje zegt, zegt de costa’s. De gemiddelde prijzen zijn er lager dan die aan onze kust. Reken rond 236.000 euro. Italië, Frankrijk en Portugal schommelen eerder tussen 280.000 en 290.000 euro. Al is ook dat sterk afhankelijk van welke regio. 

Als iedereen naar dezelfde contreien trekt, loont het misschien de moeite om eens te zien in andere landen. Zo baadt de kust van Kroatië ook in de zon. De prijzen zijn er vergelijkbaar met een vakantiewoning in Spanje, Frankrijk of Italië. 

Steven Trypsteen van ING waarschuwt wel. “De prijzen in het buitenland zijn erg volatiel, en we merken dat ze bij een crisis sterk kunnen dalen.” Dus, als u vandaag investeert, is dat geen garantie dat uw vastgoed over vijf jaar eenzelfde waardering krijgt. Iets wat aan de Belgische kust toch net iets anders is. 

En er is nog een vervelend detail: door corona konden veel landgenoten niet naar hun stekje in het buitenland. 

Een recreatiewoning

Een vakantiehuisje op een recreatiepark zit in Nederland sinds corona stevig in de lift, net als de prijzen. Gemiddeld werd 172.500 euro betaald voor een recreatiewoning, een stijging van 13,6 procent ten opzichte van 2019. 

In België is het aanbod nagenoeg onbestaande, zegt Marthijn Tabak, woordvoerder van Pierre & Vacances Center Parcs Group. “Particuliere verkoop doen we haast niet, de kopers zijn vooral institutionele beleggers.” 

Via een vastgoedfonds kun je dus investeren in zo’n woning, maar als vakantieverblijf heb je daar niks aan. 

Bij Roompot kan dat wel, zegt Baptiste Van Outryve. “Je hebt verschillende formules, waarbij je zo’n vakantiewoning voor jezelf koopt, of door ons laat verhuren.” 

Afhankelijk van de locatie, het niveau van het park en de grootte kan dat vanaf 150.000 euro, maar de prijs kan tot 1 miljoen euro oplopen. 

Van Outryve sluit niet uit dat in de toekomst ook bij ons een markt wordt ontwikkeld, aangezien Belgen nu in Nederland kopen. 

Trypsteen zegt niet zo’n fan te zijn van dergelijke investering, waar vaak wordt gegoocheld met een ‘gegarandeerd rendement’. Bovendien steek je je spaarcenten in één vakantiepark, en dat is erg risicovol.