Een blik op Lissabon (archieffoto).
© Zoonar.com/Ket Sang Tai - creative.belgaimage.be

Coronablog - Portugal voert in 45 steden en gemeenten opnieuw avondklok in, geen enkele groene zone meer in Spanje

Portugal voert in 45 steden en gemeenten opnieuw een avondklok omdat de coronabesmettingen stijgen. Om dezelfde reden telt Spanje nu geen enkele groene zone meer. In ons land blijven alle coronacijfers nog altijd dalen. Volg alle updates over de coronacrisis in deze coronablog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Portugal voert in 45 steden en gemeenten opnieuw avondklok in

Vanaf vrijdagavond wordt in 45 steden en gemeenten in Portugal opnieuw de avondklok ingevoerd. Die geldt van 23 uur ’s avonds tot 5 uur ’s ochtends. Het gaat onder meer om de hoofdstad Lissabon, de havenstad Porto in het noorden en gemeenten in de Algarve in het zuiden. Het aantal besmettingen is de voorbije week opnieuw fors gestegen, vooral dan in en rond Lissabon. Volgens de regering is dat het gevolg van de (Indiase) delta-variant, maar leven veel jongeren de coronabeperkingen niet of onvoldoende na. De politie zal dan ook meer controles uitvoeren en waar nodig optreden. 

In Portugal is nu iets meer dan de helft van de bevolking een eerste keer gevaccineerd en iets meer dan 32 procent heeft een tweede vaccin gekregen. Ook daar zijn het vooral jonge mensen die nog niet of nog niet volledig gevaccineerd zijn. Sinds het begin van de crisis zijn in Portugal nu al 880.000 mensen besmet en zijn er iets meer dan 17.100 overleden. Het aantal slachtoffers per dag ligt wel nog altijd onder het peil van de vorige golf in februari. Toen ging het land in lockdown. In Portugal wonen tien miljoen mensen.

Politiek bespreekt strengere regels voor reizigers uit Portugal

Intussen discussiëren de politici bij ons over strengere regels voor mensen die terugkomen van een reis naar Portugal.  "Dit moeten we absoluut doen", zei federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) in "Villa Politica". "We gaan inderdaad maatregelen nemen."

"Het voorstel dat we nu bespreken met de deelstaten is dat wie niet volledig gevaccineerd is, zal moeten worden getest. Dat is testen bij terugkeer en op de 7e dag na je terugkeer, want we willen heel zeker zijn dat je ondertussen niet rondloopt met die Delta-variant", aldus minister Vandenbroucke.

Een politiek akkoord is er evenwel nog niet. Op Vlaams niveau beseft men naar eigen zeggen dat er wel degelijk een probleem is in Portugal, maar de Vlaamse regering ziet liever een duurzame aanpak op Europees niveau, valt te horen. Vraag is of zoiets snel op Europees vlak zou kunnen worden beslist.

Wat zijn de regels nu? Portugal is momenteel een oranje zone. Dan hoef je niet getest te worden of in quarantaine te gaan bij terugkeer. Wie terugkeert uit een rode zone en geen vaccinatiecertificaat heeft (dus nog niet twee weken volledig gevaccineerd is), moet ofwel een recente negatieve coronatest voorleggen of je thuis op dag 1 of 2 laten testen en in afwachting van het resultaat in quarantaine gaan.

Bekijk hier het gesprek met minister Vandenbroucke in "Villa Politica":

Videospeler inladen...

Geen enkele groene zone meer in Spanje, Catalonië en Valencia rood

Catalonië, Aragón en de regio van Valencia kleuren voortaan rood op de kaart van het Europese centrum voor ziektebestrijding, ECDC. De Belgische overheid neemt die kleurcodes over en dat heeft gevolgen voor terugkerende reizigers. Nu ook Galicië en de Balearen oranje kleuren, telt Spanje geen enkele groene zone meer. Ook Cyprus kleurt rood.

Vorige week kleurden al La Rioja, Castilië-La Mancha en Andalusië rood. Voor ECDC een regio rood kleurt, moet die een incidentie hebben van 75 à 200 besmettingen per 100.000 inwoners in twee weken en een positiviteitsgraad van 4 procent of meer. Een regio wordt ook rood als de incidentie hoger is dan 200 besmettingen per 100.000 inwoners maar lager dan 500. Als de incidentie nog hoger ligt, is de kleurcode donkerrood, maar dat is alleen zo in Frans-Guyana.

Wallonië en Brussel kleuren nog altijd oranje op Europese coronakaart

Brussel en Wallonië zijn nog altijd in het oranje ingekleurd op de vandaag geüpdatete coronakaart van het Europees Centrum voor Ziektepreventie en -controle (ECDC). Vlaanderen behoudt zijn groene kleur.

Het Crisiscentrum en het gezondheidsInstituut Sciensano hadden voorspeld dat België eind juni groen zou kleuren wanneer de daling van de belangrijkste indicatoren zich zou doorzetten. Maar voor twee van de drie Belgische gewesten is dat dus niet het geval.

Landen of regio's krijgen een groene kleur als de veertiendaagse incidentie lager ligt dan 50 besmettingen per 100.000 inwoners en als de positiviteitsratio onder de 4 procent daalt, of als de veertiendaagse incidentie onder de 75 ligt en de positiviteitsratio minder dan 1 procent bedraagt.

Volgens cijfers van het ECDC heeft alleen het Vlaamse Gewest momenteel een incidentie van minder dan 50, met bovendien een positief percentage van 0,81 procent. Wallonië en Brussel hebben een incidentie van respectievelijk 79 en 81 gevallen per 100.000 inwoners. Bovendien is hun positiviteitsratio hoger dan 1 procent. Brussel is dicht bij dit doel met juist 1 procent, maar Wallonië heeft zijn percentage positieve tests zien stijgen tot 2,4 procent.

De Europese kleurcodes zijn een aanwijzing voor de EU-lidstaten om voorwaarden op te leggen bij terugkeer, zoals verplichte quarantaines of het voorleggen van negatieve tests. Ook wordt met de kleuren rekening gehouden voor het toelaten van reizigers in het eigen land.

EU schrapt reisbeperkingen voor nog eens 11 derde landen

De Europese Unie heeft nog eens 11 derde landen opgelijst waarvan de inwoners de toegang tot de EU niet meer mag worden ontzegd. Daarmee wordt het aantal landen waarvoor niet langer een beperking op niet-essentiële reizen naar de EU geldt, uitgebreid naar 27.

De Raad evalueert om de veertien dagen de lijst met landen waarvoor het geldende inreisverbod kan worden opgeheven. Twee weken geleden werden de Verenigde Staten toegevoegd, voortaan mogen ook reizigers uit Armenië, Azerbeidzjan, Bosnië en Herzegovina, Brunei, Canada, Jordanië, Montenegro, Qatar, Moldavië, Saudi-Arabië en Kosovo opnieuw naar Europa komen.

Het verbod op niet-essentiële reizen naar de EU werd uiteraard naar aanleiding van de coronacrisis ingevoerd. Om te bepalen voor welke landen die algemeen geldende beperking mag worden opgeheven, baseert de EU zich op de epidemiologische situatie in elk land, de manier waarop het coronavirus er bestreden wordt en de betrouwbaarheid van beschikbare data. Van de geselecteerde landen wordt reciprociteit verwacht: hun inwoners mogen de EU alleen maar binnen als ze omgekeerd ook geen inreisverbod voor Europeanen (meer) opleggen.

De beslissing op Europees niveau is strikt genomen een aanbeveling. Finaal blijven de lidstaten verantwoordelijk voor de reisbeperkingen die al dan niet worden opgelegd.

Gents vaccinatiecentrum zet prikjes zonder afspraak

In Gent kan elke inwoner zich zonder afspraak aanmelden bij het vaccinatiecentrum. Vaak krijgen ze dan onmiddellijk een inenting met een vaccin. Dat komt doordat er op dit ogenblik een grote voorraad is en tegelijkertijd heel wat Gentenaars wachten met het inplannen van een afspraak omdat ze reisplannen hebben.

Een en ander zorgt ervoor dat het vaccinatiecentrum de capaciteit heeft om flexibiliteit te bieden aan mensen die hun eerste prik willen opnemen. Alle volwassen Gentenaars hebben al een uitnodiging gekregen voor een eerste prik in het vaccinatiecentrum van Flanders Expo. Een tweede prik kan niet zonder afspraak.

EMA: “Lijkt erop dat volledige vaccinatie beschermt tegen deltavariant”

Wie volledig gevaccineerd is met één van de vaccins die in Europa gebruikt worden, lijkt goed beschermd te zijn tegen de deltavariant van het coronavirus. Dat concludeert het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) op basis van de laatste wetenschappelijke gegevens. Tegelijk vindt het EMA het nog te vroeg om een definitieve aanbeveling te geven over het gebruik van verschillende coronavaccins voor de twee noodzakelijke dosissen.

Lees meer in dit artikel:

Thailand heropent het toeristische eiland Phuket als test

In Thailand zijn opnieuw buitenlandse toeristen aangekomen op het eiland Phuket. Die zijn geland met een vliegtuig uit de Golfstaat Abu Dhabi (zie foto onder). Onder hen zijn ook Europeanen. Premier Prayuth Chan-ocha is speciaal naar Phuket gereisd om de heropening mee te maken. 

Het gaat om een proefproject om de door corona zwaar gehavende toeristische sector een duwtje in de rug te geven, zij het lokaal. Phuket is een erg populaire badplaats aan de Indische Oceaan in het zuiden van Thailand. Enkel toeristen die volledig gevaccineerd zijn en uit landen met een laag risico komen, zijn er welkom. In dat geval moeten ze niet 14 dagen in quarantaine zoals andere mensen die vanuit het buitenland naar Thailand komen. Ook zijn er erg weinig besmettingen op Phuket en is 70 procent van de inwoners ook gevaccineerd.

De heropening van Phuket komt op een ogenblik dat het virus elders in Thailand in opmars is. Het toerisme in Thailand is goed voor een vijfde van het bruto binnenlands product en in het geval van Phuket is dat zelfs 95 procent. Normaal bezoeken twee tot drie miljoen toeristen jaarlijks Phuket, twee op de drie is een buitenlander. Voor deze maand zijn er iets meer dan duizend boekingen in Phuket, maar dat is een fractie van normale tijden.

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Zelftesten liggen voortaan in de supermarkt: "Advies apotheker bij eerste gebruik kan nuttig zijn"

Corona-zelftests zijn voortaan ook verkrijgbaar in de supermarkt en dus niet meer exclusief in de apotheek.

Dat meldt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit). De zelftests bieden niet dezelfde zekerheid als de conventionele PCR-tests, maar zijn een hulpmiddel om na te gaan of iemand zeer besmettelijk is met het coronavirus. De minister benadrukt wel dat voor wie een eerste keer de test gebruikt, het advies van een apotheker erg nuttig kan zijn.

BEKIJK Er worden ondertussen al heel wat testen gebruikt om het coronavirus op te sporen. VRT NWS-journalist Koen Wauters legt ze uit in onderstaande archiefvideo. 

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Gewesten en Duitstalige Gemeenschap gaan vaccinoverschotten ruilen

Vlaanderen, Wallonië, Brussel en de Duitstalige Gemeenschap gaan vanaf volgende week hun vaccinoverschotten voor elkaar ter beschikking stellen. Dat hebben de ministers van Volksgezondheid beslist. Er komt een “federale solidariteitsstock” waarin de regio’s vaccins kunnen deponeren die ze toegewezen hebben gekregen, maar niet nodig blijken te hebben. Andere regio’s die vaccins te kort hebben, kunnen die dan gebruiken in hun vaccinatiecampagne.

Vooral Vlaanderen zal daarvan kunnen profiteren. Want in Brussel is de vaccinatiebereidheid onder de bevolking kleiner, waardoor er vaccins overblijven. In Wallonië is de campagne intussen bijna afgelopen, waardoor ook daar vaccins zullen overblijven.  

Java en Bali gaan toch in lockdown

Na lang aarzelen heeft de Indonesische regering dan toch een strikte lockdown afgekondigd voor de dicht bevolkte eilanden Java met de hoofdstad Jakarta en Bali. Daar woont meer dan de helft van de bevolking. De maatregel wordt zaterdag van kracht en duurt tot 20 juli. Niet-essentiële beroepen moeten van thuis uit werken, waar mogelijk komt er afstandsonderwijs voor scholieren en winkelcentra, sportieve en culturele centra en moskeeën en andere gebedshuizen worden gesloten. Restaurants mogen enkel afhaalmaaltijden serveren.

Het is de eerste keer dat Indonesië een dergelijke lockdown instelt. President Joko Widodo heeft zich lange tijd tegen die maatregel verzet, omdat hij vreesde voor economische gevolgen. Het aantal besmettingen en doden stijgt de voorbije weken echter fors en de ziekenhuizen in het westen en het centrum van Java liggen zo goed als vol. Er zijn noodziekenhuizen in tenten ingericht, maar ook dat volstaat niet.

Officieel zijn er 2,2 miljoen mensen besmet en vielen er 59.000 doden, maar het werkelijke aantal zou veel hoger liggen, omdat er onvoldoende getest wordt. Indonesië kent al enkele jaren een algemene ziekteverzekering, maar de medische infrastructuur was ook voor de coronacrisis al erg beperkt.

Ook is slechts vijf procent van de 270 miljoen inwoners gevaccineerd. De meeste vaccins komen uit China en er is twijfel over de efficiëntie. Sinds kort wordt er ook AstraZeneca geleverd in Indonesië. 

Minister Annelies Verlinden: "Bekijken welke extra maatregelen nodig zijn voor reizigers uit Portugal”

De politiek buigt zich vandaag over strengere maatregelen voor wie uit Portugal terugkeert. Op tafel ligt een voorstel om reizigers uit Portugal 2 keer te laten testen. Wie niet volledig gevaccineerd is, zou ook tien dagen in quarantaine moeten.

We willen de deltavariant buiten houden
minister Verlinden

"De beslissing is nog niet definitief, maar we willen uiteraard de deltavariant buiten België houden", legt minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) uit. "Daarom zijn we in overleg met de kern van de regering en de deelstaten om te kijken welke bijkomende maatregelen we kunnen opleggen aan mensen die terugkomen uit Portugal."

Portugal valt vandaag nog onder het oranje reisadvies. Dat betekent dat je na terugkomst je niet moet laten testen en niet in quarantaine moet. Maar het aantal coronagevallen stijgt er opnieuw. Bovendien wordt meer dan de helft van de recente besmettingen toegewezen aan de besmettelijkere deltavariant. "Het zou kunnen dat we Portugal behandelen als een rode zone en ook bijkomend zullen vragen om een extra keer getest te worden op dag 1 of dag 7, maar daar kunnen we in de komende uren meer over vertellen", aldus Verlinden.

2.200 extra krachten voor woonzorgcentra

Vanaf vandaag kunnen de woonzorgcentra ruim 2.200 extra personeelsleden aanwerven in de ouderenzorg. Dit is de uitvoering van een eerder gesloten sociaal akkoord. Op die manier moet de werkdruk in woonzorgcentra aangepakt worden en de kwaliteit van de zorg verbeterd. 

Lange wachtrijen in de luchthaven van Zaventem

Op de luchthaven van Zaventem vertrekken vandaag meer dan 20.000 passagiers (zo'n 160 vluchten). Dat zijn er nog altijd veel minder dan de zomers vóór de coronacrisis. 

"Het zijn er nog veel minder dan op een normale piekdag van rond de 95.000 passagiers (waarvan 50.000 vertrekkende passagiers), maar we zijn al heel blij dat het de goede richting uitgaat", bevestigt luchthavenwoordvoerster Ihsane Chioua Lekhli. "Vandaag is een piekdag, maar we hebben ook de komende drie dagen telkens meer dan 20.000 vertrekkende passagiers. Er start dus een lang vertrekweekend."

Vanochtend stonden aan de verschillende incheckbalies lange wachtrijen. Dat komt onder meer omdat er aan de balies extra documenten gecontroleerd werden, zoals bijvoorbeeld het Europees coronacertificaat. Door stipheidsacties van de douaniers moeten passagiers die aankomen uit het buitenland op dit moment een uur aanschuiven. 

VRT - Joppe Matyn

VAB voorspelt pokkedrukke zomer: "Vlaming kiest duidelijk voor de auto om op reis te gaan"

Mobiliteitsorganisatie VAB verwacht een "hete zomer" voor zijn alarmcentrale. VAB-Reisbijstand ziet een ideale cocktail voor autopech: een combinatie van hitte, een zwaar beladen wagen, een lange rit met files en een gebrek aan voorbereiding. Dat meldt de organisatie op basis van een bevraging bij 2.000 Vlamingen midden juni.

De Vlaming kiest deze zomer duidelijk voor de auto om op reis te gaan. Zeven op de tien gezinnen overwegen met de auto te reizen, en bij de gezinnen met kinderen zijn er dat zelfs acht op de tien. VAB vreest dat het pechrisico deze zomer zeer hoog zou kunnen liggen, aangezien 21 procent van de vakantiegangers pas voor de eerste of tweede keer met de auto gaat, en slechts de helft van de Vlamingen de wagen vooraf nakijkt.

Van de vakantiegangers die met de auto op reis zullen gaan, blijft 33% in België, gaat 25% naar Frankrijk, trekt 13% naar Spanje, gaat 11% naar Nederland, trekt 8% naar Duitsland en nog eens 8% naar Italië. "Dit wil zeggen dat zowat 48% van de vakantiegangers met de auto meer dan 500 kilometer zal rijden", klinkt het. 

272 toeristische bedrijven krijgen steun via renteloze lening

Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA) investeert via Toerisme Vlaanderen 30 miljoen euro in het verbeteren van de concurrentiepositie van logies of toeristische attracties en het ondersteunen van het herstel na corona. Zowat de helft van de financiële steun gaat naar gezondheidsinvesteringen die de toeristische ondernemingen nemen bij de heropstart.

"Na aan bijzonder moeilijke periode kunnen we 272 toeristische ondernemingen extra zuurstof geven om noodzakelijke investeringen te doen die hun logies of attractie opnieuw klaarmaken om toeristen coronaveilig te ontvangen", verklaart Demir. Bijna 30 procent van de steun gaat naar investeringen in ventilatie en een gelijkaardig aandeel naar digitalisering van systemen voor reservatie en check-in.

De steun bestaat uit een renteloze lening die binnen de 5 jaar na de aanvraag moet terugbetaald worden aan Toerisme Vlaanderen en uit een deel steun dat niet moet terugbetaald worden. 

Mode Unie blij dat de solden starten na enkele slechte seizoenen

1 juli, dat bekent dat de zomerkoopjes beginnen. En dit jaar beginnen ze ook mooi op tijd. Want vorig jaar werden ze nog met een maand uitgesteld door corona. "Ondanks dat veel zelfstandige modehandelaars het afgelopen voorjaar voor de derde keer op rij het verkoopseizoen met een negatief cijfer afsloten, hopen ze op goede solden en kijken ze positief naar de toekomst", klinkt het bij Isolde Delanghe van belangenorganisatie Mode Unie. "We zijn blij dat we terug naar normaal kunnen."

Lees hier meer:

Meest gelezen