Direct naar artikelinhoud
NieuwsMensenrechten

Groenen willen dat België naar Europees Hof stapt tegen Hongarije

Protest in Boedapest tegen de wet tegen 'homopropaganda'.Beeld Photo News

Groen en Ecolo hebben een resolutie klaar die er bij de Belgische regering op aandringt om Hongarije desnoods zelf voor het Europees Hof Van Justitie te dagen. ‘De vergaande anti-lgbtq+-wet die Hongarije aannam, druist in tegen onze Europese waarden.’

Nadat het Hongaarse parlement op 15 juni een wet gestemd had die het verbiedt om minderjarigen bloot te stellen aan boodschappen die geslachtsverandering of homoseksualiteit ter sprake brengen, stuurde de Europese Commissie een brief naar het land. Europees commissaris voor Justitie Didier Reynders en commissaris voor Interne Markt Thierry Breton maakten duidelijk waarom deze wet volgens hen in strijd is met enkele Europese regels en vroegen om verduidelijking tegen woensdag 30 juni.

Tegen het einde van de kantooruren was dat antwoord nog niet binnen bij de Commissie. Als er geen antwoord komt, geeft dat de Commissie in principe weinig andere keuze dan een inbreukprocedure op te starten, zoals ook duidelijk gemaakt in de brief. 

Ecolo en Groen willen met hun resolutie het zekere voor het onzekere nemen. “Als Europa tegen 1 oktober nog niks heeft gedaan, dan moet België het maar doen”, zegt Kamerlid Wouter De Vriendt (Groen). “De vergaande anti-lgbtq+-wet die Hongarije aangenomen heeft, druist in tegen onze Europese waarden. Het mag niet blijven bij verontwaardiging.”

Lidstaten kunnen namelijk elkaar ook voor de rechtbank slepen. De resolutie roept de Belgische regering in eerste instantie op om Hongarije, bij gebrek aan initiatief van de Commissie, voor het Europees Hof van Justitie te dagen. 

Ten tweede vraagt de resolutie de regering om een verzoekschrift in te dienen bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens en ten derde om op Europees niveau te blijven pleiten voor de toepassing van het nieuwe rechtsstaatmechanisme. 

“Sinds 1 januari 2021 zijn EU-subsidies gekoppeld aan respect voor de rechtsstaat,” zegt De Vriendt. “De Europese Commissie moet die mogelijkheid nu gebruiken, om Hongarije te raken waar het pijn doet.”

De komende weken moet duidelijk worden of er draagvlak voor de resolutie is in de Kamer. Afgelopen najaar nam de Nederlandse Tweede Kamer een soortgelijk initiatief tegen Polen, vanwege de politieke inmenging in de benoeming van rechters in dat land.