Direct naar artikelinhoud
NieuwsJohnson & Johnson

Johnson & Johnson: ‘Vaccin beschermt zeker acht maanden, én is effectief tegen deltavariant’

Johnson & Johnson: ‘Vaccin beschermt zeker acht maanden, én is effectief tegen deltavariant’
Beeld AFP

Het Johnson & Johnson-vaccin blijft minstens acht maanden na de eerste - en enige - prik bescherming bieden tegen de gevolgen van Covid-19. Daarnaast zou het ‘adequaat’ moeten zijn tegen de oprukkende deltavariant. Dat zegt de vaccinproducent in een verklaring donderdag.

“De huidige gegevens voor de acht maanden die tot nu toe zijn bestudeerd, tonen aan dat J&J-vaccin een sterke neutraliserende antilichaamrespons opwekt die niet afneemt”, zegt Mathai Mammen, hoofd van onderzoek en ontwikkeling bij J&J, bij CNN. Sterker nog, volgens de onderzoeker wordt er een verbetering waargenomen naarmate de tijd vordert. Daarnaast genereert het één-prik-vaccin immuuncellen, de zogenaamde T-cellen, die ook acht maanden blijven werken. 

Die conclusie baseert het bedrijf onder op het onderzoek van Dan Barouch van Harvard Medical School en zijn collega’s. “De gegevens zijn veelbelovend en geruststellend,” vertelde Barouch aan CNN. “Ze tonen aan dat T-cel-responsen - inclusief CD8+ T-cellen die geïnfecteerde cellen opzoeken en vernietigen - aanhielden gedurende de onderzochte periode van acht maanden.”

De onderzoeker benadrukt dat dit geen reële gegevens zijn over de doeltreffendheid, maar antilichaam- en T-celrespons wijzen meestal wel op bescherming, aldus Barouch. 

Lees ook

Hoe gevaarlijk is de oprukkende deltavariant voor 300.000 half gevaccineerde risicopatiënten?


De ene heeft meer last van de eerste prik, de andere van de tweede. Maar is er ook echt een verschil?

Eerder op de dag communicatie J&J ook al dat een booster, een extra prik dus, nog niet nodig is. En vakblad Nature publiceerde eind juni nog een studie over de vaccins van Pfizer en Moderna, die “beschermen mogelijk jaren tegen de gevolgen van het coronavirus”. Ook volgens die studie is er nog geen nood aan de zogenaamde boostershots.

Deltavariant

Het Europese Geneesmiddelenbureau EMA vermoedde eerder deze week al dat de in Europa goedgekeurde vaccins voldoende bescherming bieden tegen de circulerende varianten van het virus. Dat bevestigt nu ook producent Johnson & Johnson voor hun vaccin. 

Tijdens het onderzoek van Barouch werd het bloed van de gevaccineerde vrijwilligers ook getest tegen de meest verontrustende varianten van het virus, waaronder de delta-, bèta- en gammavariant. “We zien een robuuste dekking van neutraliserende antilichamen van de varianten,” zei Barouch daarover. Neutraliserende antilichamen zijn de eiwitten van het immuunsysteem die een virus inactiveren voordat het zich kan vermenigvuldigen.

Afzonderlijk bestudeerde een Johnson & Johnson-team in Nederland het bloed van acht gevaccineerde vrijwilligers en vond vergelijkbare resultaten tegen de varianten.